Chirurgie Generală

Chirurgia Generală este specialitatea ce tratează afecțiuni diverse, oncologice și non-oncologice prin metode invazive (chirurgie clasică) sau minim-invazive (chirurgie laparoscopică, robotică).

Clinica Meridian vă oferă consultații de specialitate în domeniul chirurgiei generale, oncologice și endocrine dar și posibilitatea de a efectua intervenții de mică chirurgie.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Chirurgie generală în Clinica Meridian din Cluj

Există două tipuri principale de intervenții chirurgicale, în funcție de tehnica utilizată și de caracteristicile procedurii: chirurgie invazivă și chirurgie minim-invazivă.

Chirurgia invazivă este chirurgia clasică, ce implică o incizie mai mare la nivelul țesutului, pentru a permite accesul către organele sau sistemele vizate. În general, o astfel de tehnică este necesară pentru afecțiuni mai complexe. Poate implica o recuperare mai lungă.

Chirurgia minim-invazivă este un tip de intervenție chirurgicală ce implică utilizarea unor instrumente special concepute pentru a accesa și trata afecțiunile vizate prin mici incizii. Perioada de recuperare este mai scurtă.

  • Chirurgia laparoscopică este o formă de chirurgie minim-invazivă ce utilizează o cameră video și instrumente speciale ce se introduc prin mici incizii abdominale. Prin aceste incizii se introduc trocarele, laparoscopul și diverse instrumente chirurgicale cu funcții specifice.
  • Chirurgia robotică este o formă de chirurgie laparoscopică ce îi permite chirurgului să controleze instrumentele chirurgicale printr-o interfață robotizată. Această tehnică poate crește nivelul de precizie și control chirurgical, reducând riscul de complicații.

Ce tratează chirurgia generală

Chirurgia generală este folosită pentru a investiga diferite sisteme și organe în scop de diagnostic, pentru prelevarea unor probe de țesut, repoziționarea sau îndepărtarea anumitor țesuturi sau organe. Patologiile ce pot fi tratate prin chirurgie generală sunt mai ales la nivelul abdomenului, peretelui abdominal și organelor abdominale – stomac, intestine, apendice, pancreas, ficat, splină, căi biliare. Prin intervenții de chirurgie generală pot fi tratate hernii, ulcere perforate, apendicită, pancreatită, traumatisme abdominale și urgențe chirurgicale, afecțiuni hepatice, chisturi și tumori la nivel pancreatic, esofagian, mamar etc.

De asemenea, chirurgia generală vizează și diferite afecțiuni și patologii ale sistemului endocrin – tiroida, glandele paratiroide, glandele suprarenale și pancreasul endocrin. Chirurgia endocrină reprezintă o subspecialitate chirurgicală ce implică tratarea chirurgicală a afecțiunilor endocrine.

Medici Chirurgie Generală Cluj

Echipa noastră de medici dedicați, cu experiență în domeniu, vă stă la dispoziție într-un cadru sigur și confortabil. Dispunem de tehnologii moderne ce permit controale și intervenții chirurgicale pentru o varietate de afecțiuni.

Dr. Alexandra Caziuc
Dr. Alexandra Caziuc

Medic primar chirurgie generală

Marți 14:00 - 16:00

Dr. Mihai Ștefan Mureșan
Dr. Mihai Ștefan Mureșan

Medic primar chirurgie generală

Luni 15:00 - 17:00

Șef. Lucr. Dr. Nistor-Ciurba Codruț Cosmin
Șef. Lucr. Dr. Nistor-Ciurba Codruț Cosmin

Medic primar chirurgie generală

Joi 15:00 – 17::00

În ce constă un consult la chirurgie? 

În timpul unui consult la chirurgie se va efectua un examen obiectiv general și local, ce implică palpare și examinare fizică, în funcție de patologie și simptomele prezente. De asemenea, se va analiza istoricul medical al pacientului și se vor evalua necesitatea și siguranța unei intervenții chirurgicale – dacă pacientul este apt pentru acea intervenție. 

Obiectivul principal este de a alege cea mai bună metodă de tratament pentru pacient și abordarea chirurgicală potrivită. De asemenea, se va efectua un consult de chirurgie și după intervenția chirurgicală, consult postoperatoriu, pentru monitorizarea pacientului în etapa de recuperare și pentru a se asigura că nu există complicații.

Prețuri Chirurgie Generală Cluj

Prețurile pentru specialitatea chirurgie generală variază în funcție de tipul intervenției sau procedurii și complexitate.

Consultație medic primar
350 RON
Puncție evacuatorie
450-500 RON
Second Opinion Chirurgie Generală
400
Consultație control (follow-up patologie malignă)
300 RON
Pansament complex
300 RON
Sutura plăgii (în funcție de leziune)
300-400 RON
Suprimarea firelor de sutură/îndepărtarea capselor
120-150 RON
Pansament simplu
130 RON
Examen histopatologic
200 RON
Excizie tumori superficiale (în funcție de leziune)
300-900 RON
Consultație control (patologie benignă)
200 RON
Abces/furuncul/diverse leziuni (incizie, evacuare)
600-700 RON
Consultație + ecografie abdominală
400 RON
Consultație medic specialist
300 RON
Consultație + ecografie cervicală
420 RON

Când este recomandat un control la chirurgie generală

Un control la chirurgie generală poate fi recomandat pentru diagnosticarea și tratarea anumitor patologii ce necesită intervenție chirurgicală. Semnele care pot indica necesitatea unui control chirurgical includ:

  • dureri abdominale severe persistente;
  • greață și vărsături persistente;
  • sângerări anormale, inclusiv sângerări rectale;
  • prezența anumitor mase sau noduli în zonele afectate;
  • durere toracică severă sau probleme respiratorii;
  • traumatisme sau leziuni.

Necesitatea unei intervenții chirurgicale și tipul său se vor decide în urma controlului amănunțit, pe baza semnelor și simptomelor, dar și a rezultatelor analizelor și investigațiilor efectuate.

Întrebări frecvente despre chirurgie generală 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control la chirurgie? 

În general, nu este necesară o pregătire specială înaintea unui control la chirurgie. Pregătirea specială este necesară doar dacă va fi făcută intervenția chirurgicală.

Cum trebuie să mă pregătesc înainte de o intervenție chirurgicală? 

Nu se consumă alimente și băuturi cu cel puțin 6-8 ore înainte de intervenție. În ziua intervenției nu se fumează și nu se mestecă gumă. Informați medicul cu privire la orice medicamente ați luat. În funcție de tipul intervenției și de zonă pot fi necesare recomandări suplimentare individualizate, ca îndepărtarea părului din zona vizată.

De ce analize am nevoie înainte de o intervenție chirurgicală? 

Înainte de o intervenție chirurgicală pot fi indicate o serie de analize de sânge în funcție de afecțiunea abordată și de alte afecțiuni prezente – analize de sânge ca hemoleucogramă, bilanț fosfo-calcic, examinarea funcției hepatice, glicemie, teste de coagulare a sângelui, dar și analize de urină sau investigații imagistice.