Holter EKG (monitorizare ritm inimă)

Ce este un holter EKG? 

Un holter EKG este un dispozitiv medical portabil folosit pentru a monitoriza activitatea electrică a inimii pe o perioadă extinsă de timp, de obicei 24 ore. Dispozitivul este conectat printr-un set de electrozi plasați pe piele în zona toracelui. Acești electrozi detectează semnalele electrice generate de inimă și le transmit către dispozitiul de înregistrare, ce le stochează pentru analiză ulterioară. 

Scopul acestui dispozitiv este de a detecta și evalua diferite probleme ale inimii, ca tulburări de ritm cardiac sau alte anomalii, prin înregistrarea activității inimii pe o perioadă mai lungă de timp. 

Cum se desfășoară, pas cu pas, monitorizarea cu ajutorul unui holter EKG? 

Monitorizarea Holter EKG este sigură, eficientă, nedureroasă și neinvazivă. Pacientului i se vor atașa electrozii pe pielea din zona pieptului și abdomenului, conectați la dispozitivul portabil printr-o serie de fire. După montare, dispozitivul va înregistra activitatea electrică a inimii continuu. Pacientul trebuie să noteze orice simptome apar în timpul activității (palpitații, amețeli, dureri toracice etc.) și orele exacte, precum și activitățile desfășurate, încât medicul să poată corela ulterior informațiile cu datele înregistrate de dispozitiv. 

Ce simți în timpul testului holter EKG? Poate fi dureros?

În timpul monitorizării Holter EKG nu veți simți durere. Dispozitivul este ușor de purtat, iar firele și electrozii se pot masca sub îmbrăcăminte. Purtarea electrozilor poate fi puțin inconfortabilă, mai ales noaptea, dar nu cauzează niciun fel de durere.

Când se recomandă purtarea unui holter EKG? 

Monitorizarea Holter EKG se recomandă în mai multe situații când se suspectează sau se monitorizează o serie de afecțiuni cardiovasculare. Astfel, purtarea unui Holter EKG poate fi indicată în scopuri precum:

  • evaluarea anumitor simptome ca dureri în piept, amețeli, episoade de leșin etc., când EKG-ul standard efectuat în cabinet nu arată anomalii;
  • evaluarea aritmiilor – când pacientul se confruntă cu palpitații, bătăi neregulate ale inimii etc., pentru a permite detectarea și clasificarea aritmiilor;
  • evaluarea eficacității tratamentelor pentru aritmii sau alte afecțiuni cardiovasculare;
  • evaluarea stării de sănătate post-tratament sau post-intervenție – după un eveniment cardiac, precum un atac de cord sau o intervenție coronariană, de exemplu;
  • evaluarea tulburărilor de ritm în timpul activității fizice.

Cât de des este recomandată monitorizarea cu ajutorul unui holter EKG cu rol de prevenție? 

Frecvența și necesitatea monitorizărilor Holter EKG cu rol de prevenție variază în funcție de fiecare caz în parte, de diagnostic, simptomele prezente, tratamentele urmate și eficacitatea lor. În funcție de acești factori, medicul poate recomanda purtarea unui Holter la 1 an sau mai des, în funcție de fiecare situație în parte.

Întrebări frecvente

Cum trebuie să mă pregătesc pentru testul cu holter EKG? 

Monitorizarea Holter EKG nu necesită o pregătire specială. Este important ca la consultație să informați medicul cu privire la orice semne sau simptome prezente, istoricul medical, tratamentele urmate și orice suplimente luați. Va fi necesar să evitați dușurile și băile pentru a proteja dispozitivul de deteriorare. De asemenea, pe durata monitorizării este indicat să evitați contactul cu magneți, diferite zone de înaltă tensiune, detectoare de metale, perne și pături electrice etc. – deoarece acestea pot interfera cu procesul de monitorizare.

Cât timp trebuie să port holterul EKG? 

Durata purtării unui dispozitiv Holter EKG variază în funcție de scopul monitorizării și recomandările medicului. În general, însă, se recomandă monitorizare 24 ore. În unele cazuri, poate fi necesară monitorizare 48 – 72 ore, uneori cu posibilitatea de a prelungi până la o săptămână. 

Pot să fac exerciții fizice în timp ce port holterul EKG? 

În general, se recomandă să mențineți un nivel normal de activitate fizică pe durata purtării Holterului EKG, ca parte a activităților voastre obișnuite de zi cu zi. Uneori medicul poate recomanda evitarea unor activități intense sau solicitante fizic, deoarece acestea pot interfera cu înregistrările EKG și pot afecta acuratețea rezultatelor.