Ce este ecografia mamară?
Ecografia mamară este o investigație medicală neinvazivă și nedureroasă ce folosește ultrasunetele pentru a examina țesutul mamar și pentru a evalua modificări sau anomalii la nivelul sânilor. Poate fi efectuată cu mai multe scopuri:
- screening pentru cancerul de sân;
- evaluarea țesutului mamar și a unor eventuali noduli mamari sau modificări la nivelul sânilor;
- monitorizarea unor afecțiuni medicale, precum chisturile mamare;
- evaluarea durerii și a altor simptome mamare;
- ghidaj pentru acul de biopsie.
Deși mamografia este standardul de aur pentru depistarea cancerelor mamare, ecografia este cea mai des folosită tehnică de examinare a țesutului mamar în cazul femeilor sub 40 ani. După vârsta de 40 ani sau în cazul femeilor cu risc de cancer de sân, ecografia mamară NU înlocuiește mamografia anuală recomandată, ci este o metodă complementară de investigație. Ecografia de sân are unele limitări în depistarea cancerului de sân – nu poate depista microcalcificările.
Ecografia mamară bilaterală / unilaterala - cum se desfășoară?
Pentru ecografia mamară bilaterală sau unilaterală pacienta va fi poziționată de obicei întinsă pe spate sau pe o parte. Se aplică pe piele gel ecografic, ce facilitează contactul între transductor sau sondă și țesut. Medicul va deplasa sonda ecografică pe țesutul sânului, pentru obținerea de imagini în timp real. Se poate evalua un singur sân – ecografie mamară unilaterală, sau se pot evalua ambii sâni – ecografie mamară bilaterală. Se examinează zona sânilor pe patru cadrane, inclusiv zona axilei.
Ce simți în timpul unei ecografii mamare?
Ecografia mamară este o investigație neinvazivă și nedureroasă. Veți simți o senzație de rece la aplicarea gelului ecografic și o ușoară presiune la mișcarea transductorului – această presiune este de obicei bine tolerată și nu cauzează disconfort. Informați medicul dacă în timpul ecografiei resimțiți durere într-o anumită zonă.