Chirurgie Vasculară

Chirurgia vasculară este o specialitate medicală axată pe diagnosticul și tratamentul afecțiunilor vasculare, mai exact patologii la nivelul arterelor, venelor și vaselor limfatice.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Afecțiuni vasculare

Multe boli vasculare diferite pot afecta vasele de sânge și pot crește riscul de complicații. Un medic chirurg vascular diagnostichează și tratează bolile vasculare. Principalele afecțiuni tratate de către un chirurg vascular includ:

  • anevrism aortic;
  • cheaguri în vase de sange;
  • insuficiență venoasă cronică;
  • tromboză venoasă profundă;
  • boli venoase;
  • varice;
  • tromboflebite;
  • ulcer venos;
  • limfedem;
  • anevrisme arteriale viscerale și periferice;
  • ateroscleroză etc.

Intervenții de chirurgie vasculară

Intervențiile chirurgicale vasculare includ intervenții care:

  • repară deteriorarea vaselor de sânge din cauza bolilor vasculare;
  • reduc riscul de complicații ale acestor boli;
  • oferă acces la vasele de sânge pentru diferite terapii medicale.

Tipul de intervenție chirurgicală vasculară de care aveți nevoie depinde de afecțiunea pe care o aveți, de la cura chirurgicală a varicelor, până la embolectomii, revascularizări chirurgicale, cura chirurgicală a anevrismelor etc.

Investigații realizate de medicul chirurg vascular

Până la intervenții chirurgicale vasculare, primul pas este consultația de chirurgie vasculară. În funcție de rezultatele examinării și investigațiilor, medicul chirurg vascular poate decide ce tip de tratament este necesar. Uneori sunt efectuate intervenții chirurgicale, iar în alte cazuri se pot recomanda diferite intervenții, tratamente medicamentoase și modificări ale stilului de viață.

Pentru stabilirea diagnosticului se efectuează diferite investigații, cum ar fi: ecografia Doppler, angiografia, angio-CT, angio-RMN etc. Acestea pot varia ca preț în funcție de tipul lor. Ecografia Doppler este neinvazivă, se poate efectua într-un cabinet chirurgie vasculară și are rolul de a evalua fluxul de sânge de la nivelul arterelor și venelor, folosind ultrasunete. Măsoară fluxul sangvin din diferite zone ale corpului pentru a detecta probleme ca îngustarea vaselor, anomalii structurale, tromboze sau varice.

Cum decurge o consultație de chirurgie vasculară?

Consultația de chirurgie vasculară începe cu analiza simptomelor și a istoricului medical. Se va efectua o examinare fizică (medicul va analiza aspectul țesuturilor, culoarea, modificările venoase sau leziunile prezente, sensibilități etc.) și se pot face o serie de investigații, ca ecografia Doppler. Ulterior, medicul poate recomanda investigații suplimentare sau analize pentru a stabili diagnosticul corect. După diagnosticare, se va stabili planul de tratament, în funcție de fiecare caz în parte. Dacă este necesară o intervenție chirurgicală, medicul vă va explica pas cu pas care sunt etapele, dar și riscurile posibile și cum să vă pregătiți pentru operație.

Medici Chirugie Vasculară Cluj

Echipa noastră de medici vă așteaptă cu profesionalism și dedicare, pentru servicii medicale de calitate și investigații de specialitate.

Dr. Eni Andrei
Dr. Eni Andrei

Medic primar chirurgie vasculară

Luni 15:00 - 16:00

Prețuri Chirugie Vasculară Cluj

Prețurile pentru investigații variază în funcție de tipul lor, durată și metodă.

No items found.

Chirurgie vasculară în Cluj

Bolile vasculare netratate pot cauza numeroase complicații, pot afecta calitatea vieții și chiar pun în pericol viața. În cadrul Meridian Clinic vă oferim servicii medicale integrate de chirurgie vasculară în Cluj și flebologie, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. Dacă ești în căutarea unui chirurg vascular sau medic flebolog, echipa noastră medicală cu experiență în domeniu vă stă la dispoziție pentru servicii medicale de calitate, adaptate nevoilor voastre.

Întrebări frecvente

Cum te pregătești pentru o consultație de chirurgie vasculară?

Înainte de o consultație de chirurgie vasculară este util să pregătiți o listă cu toate informațiile care ar putea ajuta medicul la stabilirea diagnosticului. Notați orice semne sau simptome prezente, ce medicamente sau tratamente urmați, dacă ați efectuat anterior intervenții chirurgicale, ce probleme medicale aveți. Este util să aduceți orice documente medicale sau rezultate anterioare ale investigațiilor și analizelor, care pot facilita diagnosticarea cât mai precisă. De asemena, notați și orice întrebări aveți sau nelămuriri.

Cât durează recuperarea după operația de varice?

Recuperarea după o operație de varice poate varia în funcție de tipul intervenției, complexitatea cazului și starea generală de sănătate. În primele zile după intervenție veți simți un anumit grad de disconfort, care se va ameliora în primele săptămâni, treptat. Respectați recomandările date de medic pentru a evita complicațiile. De exemplu, poate fi necesar să purtați ciorapi de compresie o anumită perioadă.

Cum poți preveni afecțiunile vasculare?

Nu putem preveni de fiecare dată afecțiunile vasculare, dar putem lua unele măsuri pentru reducerea riscului de apariție. Aceste măsuri includ: renunțarea la fumat, adoptarea unei alimentații sănătoase, reducând aportul de zahăr, grăsimi nesănătoase și alimente ultraprocesate, adoptarea unui stil de viață activ, menținerea la o greutate sănătoasă, monitorizarea tensiunii arteriale, a glicemiei și a nivelului de colesterol, evitarea consumului de alcool, evitarea expunerii la temperaturi extreme. De asemenea, este important să mergeți periodic la controale medicale de rutină, inclusiv la o clinică medicală chirurgie vasculară, mai ales dacă aveți antecedente de probleme vasculare sau factori de risc pentru boli vasculare.