Psihiatrie pediatrică

Psihiatria pediatrică este o ramură a psihiatriei axată pe diagnosticarea, tratamentul și prevenția tulburărilor psihice, psiho-somatice, comportamentale sau emoționale la copii și adolescenți.

Este important ca părinții să treacă peste frici și stigma asociată tulburărilor mintale. Astfel, solicitați sfatul unui psihiatru copii pentru orice semne, simptome sau preocupări legate de dezvoltarea celor mici, inclusiv în ceea ce privește limbajul, socializarea, vorbirea sau percepția persoanelor, a mediului înconjurător sau a lucrurilor. Dacă astfel de probleme sunt ignorate și nu sunt gestionate eficient, persistă și chiar se pot agrava, afectând calitatea vieții copilului, performanțele sale academice și relațiile cu cei din jur. Sănătatea mintală, emoțională și fizică este importantă la orice vârstă!

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Cu ce se ocupă un neuropsihiatru pentru copii?

Un medic neuropsihiatru sau specializat în psihiatrie copii se ocupă de diagnosticarea și tratarea anumitor afecțiuni psihice, psiho-somatice, emoționale sau de comportament la copii. De multe ori, astfel de afecțiuni rămân nediagnosticate în rândul copiilor sau sunt depistate prea târziu, când sunt mai dificil de gestionat. Este important să solicitați sprijinul unui medic specializat în psihiatrie pediatrică dacă observați orice modificări de comportament la copii sau semne care indică anumite tulburări sau probleme psihice, comportamentale sau emoționale.

Cum decurge un consult psihiatric pentru copii?

Consultul dintr-un cabinet psihiatrie copii începe cu anamneza și analiza istoricului medical. Informați medicul cu privire la orice semne sau simptome ați observat în comportamentul sau starea mintală a celui mic. De asemenea, discutați despre orice preocupări aveți cu privire la sănătatea psihică a copilului. Este util să aduceți orice documente medicale care să ajute la stabilirea unui diagnostic corect.

Evaluarea psihiatrică în sine implică mai multe etape, în funcție de semne, simptome sau suspiciuni. Scopul este de a evalua funcțiile psihice – dezvoltarea cognitivă, mintală, emoțională. Pot fi recomandate și o serie de investigații suplimentare, inclusiv analize de laborator, investigații imagistice sau evaluări psihologice.

După stabilirea diagnosticului, medicul va stabili planul de tratament. Acesta poate include psihoterapie, intervenții medicamentoase, intervenții în cadrul familiei, în mediul școlar, schimbări ale stilului de viață și chiar alte terapii suplimentare, cum ar fi logopedia.

Medici Psihiatrie Pediatrică Cluj

Echipa noastră de medici vă așteaptă cu profesionalism și dedicare, pentru servicii medicale de calitate și investigații de specialitate.

Dr. Cătălin Mihai
Dr. Cătălin Mihai

Medic specialist

Dr. Adriana Edobor Andrieș
Dr. Adriana Edobor Andrieș

Medic specialist

Luni 09:00 - 12:00

Marți 09:00 – 12:00

Miercuri 09:00 - 12:00

Vineri 09:00 - 12:00

Afecțiuni de psihiatrie infantilă

Cei mici trec prin diferite etape de dezvoltare în copilărie și adolescență, iar astfel de afecțiuni pot fi uneori dificil de depistat și de diagnosticat. De asemenea, gestionarea lor implică abordări diferite, adaptate în funcție de vârstă, nivelul de înțelegere și dezvoltare. Iată care sunt principalele tipuri de afecțiuni de psihiatrie infantilă:

  • tulburări de neurodezvoltare – tulburarea Asperger, tulburări de spectru autist, tulburări de coordonare, de limbaj sau de comunicare, întârzieri de dezvoltare etc.;
  • tulburarea de deficit de atenție cu hiperactivitate (ADHD);
  • tulburări de conduită;
  • tulburări de învățare;
  • tulburare depresivă și alte tulburări de dispoziție;
  • tulburări anxioase – anxietate socială, anxietate generalizată etc.;
  • ticuri;
  • psihoze;
  • enurezis, encoprezis;
  • tulburări alimentare – ca bulimia nervoasă sau anorexia;
  • tulburări de atașament etc

Prețuri Psihiatrie Pediatrică Cluj

Prețurile pentru investigații variază în funcție de tipul lor, durată și metodă.

Control psihiatrie pediatrică (în primele 30 de zile)
250
Consultație psihiatrie pediatrică
350

Psihiatru pediatru în Cluj

La clinica medicală Meridian Clinic te așteptăm pentru servicii de psihiatrice pediatrică guvernate de profesionalism, grijă pentru pacient, empatie și atenție la detalii. Echipa noastră medicală specializată în psihiatrie pentru copii este aici pentru diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor de natură psihiatrică ce pot să apară la copii și adolescenți.

Dacă ai orice fel de preocupări sau griji cu privire la sănătatea cognitivă și psihică a copilului tău, nu ezita să soliciți sprijinul unui medic psihiatru copii. În cabinetele noastre de psihiatrie copii în Cluj te așteptăm pentru servicii medicale de calitate, din grijă pentru sănătatea copilului tău! Cu cât astfel de probleme sunt depistate mai devreme, cu atât pot fi gestionate mai eficient, prevenind agravarea lor.

Întrebări frecvente

Când este necesar un control de psihiatrie pediatrică?

Unele situații în care poate fi necesar să duceți copilul la un control de psihiatrie pediatrică includ: furie constantă și severă, stări persistente de tristețe, lipsă de speranță, frici și anxietăți persistente, modificări de comportament, retragere socială, probleme de concentrare, stări de agitație, coșmaruri frecvente, dificultăți în relaționarea cu cei din jur, insomnii etc. Rețineți că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul rău. De asemenea, mulți copii, mai ales adolescenții, își pot masca anumite emoții sau trări din diferite motive. Este important să acordați atenție stării psihice și emoționale a copilului și să solicitați ajutor de specialitate dacă observați orice aspect ieșit din tipare sau care vă îngrijorează.

Ce întrebări poate avea un psihiatru pediatru?

În timpul consultației psihiatrice, medicul va adresa o serie de întrebări cu privire la anumite comportamente, reacții, emoții sau orice lucru legat de starea psihică, emoțională și comportamentală a copilului. De exemplu, poate întreba când au apărut aceste modificări, cum se manifestă, cât de des și în ce condiții, dacă sunt influențate de anumite aspecte etc.

Cât durează tratamentul de neuropsihiatrie infantilă?

Durata unui tratament de neuropsihiatrie infantilă variază în funcție de: diagnostic, rezultatele investigațiilor și evaluărilor, severitatea problemei, modul în care afectează pacientul și pe cei din jur, răspunsul la tratament și tipul de tratament stabilit de către un doctor psihiatru copii. Unele tipuri de tratamente sunt pe termen scurt, în timp ce altele pot fi pe termen lung și chiar pe parcursul întregii vieți.