Ecografie Morfologică

Ce este o ecografie morfologică? 

Ecografia morfologică este o investigație specială în sarcină ce oferă informații cu privire la dezvoltarea normală a fătului - o ecografie mult mai detaliată decât ecografiile clasice de sarcină. Asigură o evaluare detaliată a bebelușului, fiind indicată în fiecare trimestru de sarcină. 

În cadrul acestei investigații se analizează dezvoltarea fătului, se fac unele măsurători și se vor examina poziția placentei și lungimea colului. Permite astfel analiza anatomiei fătului, depistarea anumitor anomalii și probleme, ca malformații fetale. Dacă sunt detectate probleme sau anomalii, se vor recomanda teste suplimentare sau consultații specializate, pentru o evaluare mai detaliată și pentru a determina cele mai bune opțiuni de tratament și gestionare a situației. 

Cu toate acestea, rețineți că examinarea morfologică fetală nu poate identifica toate anomaliile sau problemele de dezvoltarea și nu poate oferi o garanție absolută a sănătății fătului.

Cum se desfășoară, pas cu pas, o ecografie morfologică? 

Pentru această investigație pacienta va fi poziționată pe masa de examinare. Se va aplica pe zona abdominală gel ecografic, ce ajută la transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va deplasa sonda ecografică pe pielea abdomenului pentru examinare – vor fi făcute diferite scanări detaliate ale diferitelor zone ale corpului fătului. De asemenea, se fac măsurători și evaluări ale diferitelor structuri anatomice. Dacă se observă anumite anomalii sau probleme, acestea vor fi identificate și notate. După finalizarea investigației, medicul va interpreta rezultatele.

Ce simți în timpul ecografiei morfologice fetale?

Ecografia morfologică fetală este o investigație nedureroasă și neinvazivă. Nu produce niciun fel de durere sau disconfort. Puteți simți doar o ușoară presiune în timp ce medicul deplasează sonda ecografică la nivel abdominal. De asemenea, ecografia morfologică este un moment emoționant și important pentru părinți, ce pot afla informații cruciale privind sănătatea și dezvoltarea fătului. Este important să comunicați cu medicul dacă aveți orice nelămuriri sau resimțiți disconfort în timpul ecografiei.

Morfologie fetala trimestrul I, II, III - când se recomandă? 

În general, medicii recomandă morfologii fetale în sarcină, ca măsuri de monitorizare a dezvoltării fătului. Ecografiile fetale poate fi efectuată în fiecare trimestru de sarcină și anume:

  • morfologie fetală trimestrul I – în săptămânile 11-14 de sarcină;
  • morfologie fetală trimestrul II – în săptămânile 20-24 de sarcină;
  • morfologie fetală trimestrul III – în săptămânile 30-32 de sarcină.

Morfologia fetală trimestrul I are ca scop estimarea vârstei gestaționale și pot fi identificate sarcinile multiple. De asemenea, poate ajuta la depistarea unor anomalii structurale. De obicei se realizează în același timp cu o analiză serologică – dublu test în sarcină.

Morfologia fetală trimestrul II permite o analiză mai detaliată a fătului și a structurilor din jur, pot fi depistate eventuale anomalii și pot fi examinate unele suspiciuni depistate anterior în sarcină. Uneori se poate efectua împreună cu alte teste – triplu test sau cvadruplu test.

Morfologia fetală trimestrul III permite depistarea unor anomalii și malformații, mai ales malformații cardiace sau la nivelul sistemului nervos, precum și unele malformații cu debut tardiv.

Cât de des este recomandată ecografia morfologică fetală? 

Medicii recomandă realizarea unei morfologii fetale în fiecare trimestru de sarcină. Uneori, însă, pot fi necesare mai multe astfel de investigații, în funcție de rezultatele anterioare, de rezultatele altor teste sau investigații și de diferiți factori de risc. Morfologiile fetale nu sunt obligatorii, dar sunt importante și foarte utile pentru analiza structurilor fetale și depistarea unor eventuale anomalii din timp.

Ce informații se pot afla în urma unei ecografii morfologice?

Morfologia fetală poate evalua și oferi informații extrem de utile despre vârsta gestațională, dimensiunile fătului, numărul de bebeluși (dacă este sarcină multiplă). Ajută la evaluarea detaliată a anatomiei fătului, examinarea placentei și lungimea colului uterin, volumul de lichid amniotic. Poate detecta eventuale probleme sau malformații. Pot fi depistate anomalii cardiace, cerebrale, la nivelul membrelor etc. Dacă sunt depistate anumite modificări sau suspiciuni, medicul va recomanda teste genetice sau alte investigații pentru informații suplimentare.

Întrebări frecvente 

Cum mă pregătesc pentru morfologia fetală?

În general nu este necesară o pregătire specială înainte de o morfologie fetală. Uneori poate fi necesar să beți 1-2 pahare cu apă înainte cu o oră de investigație pentru ca vezica să nu fie complet goală, pentru a obține imagini mai clare.

Ecografia morfologică poate avea anumite riscuri?

Ecografia morfologică este o investigație sigură pentru mamă și făt, neinvazivă și nedureroasă, fără riscuri asociate.

Cât durează o ecografie morfologică?

În general, o morfologie fetală durează 10-20 minute, dar depinde de vârsta gestațională, factori specifici ce țin de sarcină sau eventuale suspiciuni.