Cardiologie

Cardiologia este specialitatea medicală ce se ocupă cu diagnosticarea, tratarea, monitorizarea și prevenția afecțiunilor sistemului cardiovascular – inima și vasele de sânge.

Bolile cardiovasculare sunt, conform Organizației Mondiale a Sănătății, principala cauză de deces la nivel mondial, astfel că este important să fie depistate la timp și gestionate corespunzător. De asemenea, sunt esențiale măsuri de prevenție și de reducere a factorilor de risc cardiovascular. Examenul cardiologic este recomandat înaintea oricărei intervenții chirurgicale complexe, în special pacienților cu patologie cardiacă pre-existentă sau vârstnicilor. Astfel, vizita la medicul cardiolog, efectuarea unui EKG dar și a unei ecografii cardiace reprezintă pași importanți în evaluarea și pregătirea preoperatorie a pacientului chirurgical.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Ce afecțiuni tratează cardiologia? 

Cardiologia vizează o varietate de afecțiuni ale sistemului cardiovascular și anume:

  • boli coronariene – boli ale arterelor coronare ce alimentează inima cu sânge și oxigen, precum infarctul miocardic și angina pectorală;
  • boli arteriale periferice – când apare un blocaj într-o arteră de la nivelul membrelor;
  • boli aortice – afecțiuni ce vizează aorta, ca anevrism aortic;
  • aritmii cardiace – caracterizate prin bătăi neregulate ale inimii;
  • defecte cardiace congenitale – când anumite structuri la nivel cardiovascular se dezvoltă anormal;
  • afecțiuni ale valvelor inimii – ca stenoza valvulară sau insuficiența valvulară;
  • afecțiuni cardiace de natură infecțioasă, ca miocardita sau endocardita;
  • disfuncții cardiovasculare, ca hipertensiunea.

Afecțiunile cardiovasculare pot fi acute și cronice – însă cele mai multe sunt boli de inimă cronice. Simptomele variază în funcție de tipul lor, de cauze și severitate, dar pot include dureri și presiune în piept, dificultăți respiratorii, simptome circulatorii, modificări ale pulsului, palpitații.

Cauzele lor pot fi, de asemenea, variate, de la cauze genetice până la deteriorare la nivelul inimii sau vaselor de sânge, iar factorii de risc cardiovascular joacă un rol important. Cu cât o persoană are mai mulți factori de risc, cu atât crește probabilitatea de a dezvolta o anumită boală de natură cardiovasculară.

Investigații cardiologice în Cluj 

Pentru depistarea afecțiunilor cardiovasculare și stabilirea unui diagnostic sunt necesare o serie de investigații cardiologice și analize, și anume:

  • electrocardiografie (EKG) – are rolul de a măsura activitatea electrică a inimii folosind o serie de electrozi;
  • ecocardiografie (ecografie de cord sau ecografie cardiacă) – procedură neinvazivă și nedureroasă ce examinează structurile inimii și valvele folosind ultrasunetele;
  • angiografie – permite examinarea vaselor sangvine cu scopul de a depista eventuale blocaje;
  • test de efort – este recomandat pentru a depista în principal afecțiunile coronariene;
  • monitorizare Holter ECG – măsoară activitatea electrică a inimii timp de 24 ore, pentru depistarea unor eventuale tulburări de ritm;
  • analize de sânge – testarea nivelurilor de colesterol total, HDL colesterol și LDL colesterol, trigliceride etc.;
  • ecografie Doppler arterială și periferică – folosește ultrasunetele pentru a examina vasele de sânge, structura și dimensiunile lor;
  • alte investigatii imagistice, ca angiografie CT, RMN etc.

Astfel de investigații de precizie ajută la stabilirea unui diagnostic clar, pentru a putea oferi un plan eficient de tratament.

Medici cardiologi Cluj

Medicii cardiologi se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare, din grijă pentru inima ta. Echipa de medici cardiologi de la Meridian Clinic vă așteaptă pentru control, investigații de specialitate, screening și planuri eficiente de tratament.

Dr. Heroiu Virgil
Dr. Heroiu Virgil

Medic specialist

Vineri 14:30 - 18:00

Dr. Petra Cristian
Dr. Petra Cristian

Medic specialist cardiologie

Joi 18:00 - 20:00

Dr. Iulia Diana Popa
Dr. Iulia Diana Popa

Medic primar cardiologie

Joi 15:00 - 17:00

În ce constă un consult cardiologic? 

Consultul cardiologic începe cu analiza istoricului medical, analiza simptomelor și a factorilor de risc. Urmează evaluarea semnelor vitale, măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și saturația oxigenului în sângele periferic. Următorii pași sunt auscultația cardiacă și electrocardiografia, iar după caz pot fi efectuate și alte investigații, ca o ecografie cardiacă. De obicei se vor recomanda și analize de sânge și se pot recomanda ulterior investigații specifice, în funcție de caz.

Cine trebuie sa meargă la cardiolog? 

Consultul cardiologic este recomandat pentru pacienții cu simptomatologie de tipul: dureri toracice, palpitații, tulburări de ritm/bătăi neregulate ale inimii, astenie/oboseală.

Epistaxisul/sângerări de la nivelul cavității nazale, edemele periferice/creșteri în dimensiuni ale membrelor inferioare sau pierderile de cunoștință/amețelile sunt alte semne ce pot indica necesitatea efectuării unui consult cardiologic.

Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate, hipercolesterolemie examenul cardiologic periodic este obligatoriu.

Prețuri Cardiologie Cluj

Pachet Consultație + EKG + Ecografie cardiacă
550 RON
Referat medical
180 RON
Test de efort
500 RON
Interpretare EKG
120 RON
Holter TA
330 RON
Holter EKG (6 derivații/12 derivații)
350-400 RON
Ecografie Doppler venoasă membre inferioare
420 RON
Ecografie Doppler arterială periferică membre inferioare/superioare
440 RON
Ecografie cardiacă
300 RON
Ecografie Doppler carotidiană
300 RON
Control în prima lună
200 RON
Consultație + EKG
350 RON

Când trebuie să îmi fac un control la cardiolog? 

Se recomandă un control cardiologic anual, de rutină, în absența oricăror simptome sau semne de probleme cardiovasculare. Scopul este de a monitoriza sănătatea inimii și de a depista la timp orice probleme, înainte de a se agrava și de a cauza complicații. De asemenea, este important să mergem la cardiolog la primele semne de probleme cardiovasculare:

  • dureri sau disconfort toracic;
  • dificultăți respiratorii;
  • palpitații;
  • hipertensiune arterială sau hipotensiune;
  • amețeli.

Se recomandă un control cardiologic de rutină și în cazul unui risc cardiovascular crescut, când sunt prezenți mai mulți factori de risc cardiovascular:

  • sunteți fumător;
  • aveți colesterol mărit și/sau hipertensiune arterială;
  • aveți un stil de viață sedentar și/sau vă confruntați cu supraponderalitate sau obezitate;
  • aveți o vârstă înaintată;
  • aveți o alimentație deficitară;
  • aveți în familie un istoric de boli cardiovasculare.

În urma unui control amănunțit va fi analizat riscul cardiovascular și se pot recomanda teste și investigații specifice. În final, medicul va stabili pe baza acestor rezultate cel mai bun plan de tratament, la care se vor adăuga recomandări privind stilul de viață pentru a susține sănătatea inimii.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control la cardiolog?

Controlul cardiologic nu necesită o pregătire specială. Este indicat, însă, să pregătiți o listă cu întrebări sau nelămuriri, cu simptomele prezente, medicamentele pe care le luați și să aduceți la control orice analize sau rezultate ale investigațiilor medicale făcute ce pot fi relevante.

Cand este indicată o ecografie cardiacă?

O ecografie cardiacă poate fi indicată atunci când sunt prezente anumite simptome sau se suspectează afecțiuni ale mușchiului cardiac sau ale valvelor cardiace. Scopul este de a depista sau de a exclude anumite afecțiuni cardiovasculare.

Cum pot preveni afecțiunile cardiologice?

Nu putem mereu să prevenim afecțiunile cardiologice, dar putem lua măsuri pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și pentru a menține inima sănătoasă: renunțați la fumat, adoptați un stil de viață activ și o alimentație sănătoasă, cu un consum mai redus de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase, reduceți excesul de greutate corporală, limitați consumul de alcool, dormiți suficient, gestionați eficient stresul, monitorizați-vă tensiunea arterială, colesterolul și glicemia și mergeți la controalele medicale cardiologice de rutină.