Neurologie

Neurologia este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticul afecțiunilor neurologice. Afecțiunile neurologice cuprind: boli ale sistemului nervos central (compus din encefal sau creier și măduva spinării), boli ale sistemului nervos periferic (compus din rădăcini nervoase, plexuri nervoase și nervi periferici).

Tratamentul bolilor neurologice este complex și implică, pe lângă tratamentul medicamentos specific afecțiunii diagnosticate și un tratament igieno-dietetic bazat pe modificarea stilului de viață, ajustarea dietei, psihologia somnului, activitate fizică regulată și eliminarea factorilor de stres.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Ce afecțiuni tratează neurologia?

Principalele afecțiuni neurologice sunt reprezentate de:

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) - Epilepsia sau alte boli convulsive - Demența sau boala Alzheimer - Tumorile cerebrale și ale măduvei spinării - Traumatismele craniene - Afecțiuni ale nervilor cranieni sau periferici: neuropatii, polineuropatii, nevralgii - Boli demielinizante: scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică - Boala Parkinson - Miastenia gravis - Sindromul vertiginos

Neurologia se ocupă și cu diagnosticul și tratamentul:

Complicațiilor neurologice ale Diabetului Zaharat - tratamentul migrenei și al cefaleei cronice - tratamentul tulburărilor de somn

Investigații neurologice În Cluj 

Investigațiile neurologice sunt utilizate pentru a evalua sistemul nervos și pentru a diagnostica diferite afecțiuni ale creierului și măduvei spinării. Iată câteva exemple de servicii și investigații neurologice oferite în cadrul Meridian Clinic:

  • examen neurologic complet – este primul pas pentru diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos;
  • diagnostic și recomandări de tratament pentru afecțiuni neurologice acute sau cronice;
  • controale pentru monitorizarea evoluției pacientului;
  • adeverințe medicale;
  • referat medical.

De asemenea, se pot recomanda și se eliberează bilete de trimitere pentru diferite investigații care să ajute la stabilirea diagnosticului: tomografie computerizată (CT), imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), radiografie, electroencefalografie (EEG), electromiografie (EMG), puncție lombară etc.

Medici neurologi În Cluj

La Meridian Clinic te așteptăm pentru servicii medicale de calitate, guvernate de empatie și grijă pentru pacient. Obiectivul nostru comun este să venim în sprijinul pacienților care ne trec pragul, pentru îmbunătățirea sănătății și a calității vieții.

Dr. Carmen Radu
Dr. Carmen Radu

Medic primar

Marți 19:00-20:00

Dr. Suciu Vlad
Dr. Suciu Vlad

Medic specialist neurologie

Marți 13:00 - 20:00

Joi 13:00 – 20:00

Dr. Stan Ionel Lucian
Dr. Stan Ionel Lucian

Medic specialist neurologie

Luni 14:00 - 20:00

Miercuri 14:00 – 20:00

Vineri 14:00 - 20:00

În ce constă un consult neurologic? 

Un consult neurologic implică evaluarea medicală a sistemului nervos, în scopul diagnosticării unor eventuale afecțiuni neurologice. Consultul începe cu analiza istoricului medical și analiza simptomelor prezente – anamneza. Se va face o examinare fizică pentru a evalua starea de sănătate și eventuale simptome neurologice. Consultul neurologic poate fi adaptat în funcție de simptome și de nevoile individuale ale pacientului. 

În funcție de caz, pot fi recomandate diferite tipuri de analize de laborator și investigații, precum RMN, computer tomograf (CT), examen radiologic, electromiografie (EMG), electroencefalografie (EEG) etc.

Monitorizarea tratamentului neurologic la intervale stabilite de timp este esențială pentru urmărirea evoluției bolii neurologice și pentru evaluarea eficacității tratamentului adoptat sau a măsurilor generale, igieno-dietetice recomandate.

Prețuri Neurologie Cluj

Oferim servicii medicale complexe și de calitate, la prețuri avantajoase:

Referat medical (dacă este cazul) - după consultație
180 RON
Adeverință medicală
165 RON
Control neurologic în prima lună
200 RON
Consultație neurologie adulți
300 RON

Când trebuie să îmi fac un control neurologic? 

Sănătatea creierului este extrem de importantă și merită atenție deplină. Există unele semne și simptome care trebuie să ne trimită la neurolog pentru un control, și anume:

  • dureri de cap frecvente, severe sau persistente;
  • amețeli, probleme de echilibru și de coordonare;
  • amorțeală, slăbiciune și furnicături;
  • spasme musculare sau tremur; 
  • probleme de vedere apărute brusc sau afectarea altor simțuri;
  • stări de confuzie și afectarea memoriei;
  • convulsii.

De asemenea, se recomandă un control dacă aveți anumiți factori de risc, precum istoric familial de afecțiuni neurologice, istoric personal de probleme sau risc pentru anumite afecțiuni ca Alzheimer sau Parkinson. În plus, se recomandă un consult neurologie dacă ați suferit orice fel de leziune la nivelul capului.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control neurologic?

Un consult neurologic nu necesită o pregătire specială. Trebuie doar să faceți o listă cu semnele și simptomele prezente, când au apărut și cât de severe sunt – ca un jurnal al simptomelor, și orice medicamente sau suplimente luați. Aduceți toate documentele medicale relevante (evaluări neurologice anterioare, rezultate ale testelor de laborator sau investigațiilor imagistice etc.).

De ce analize am nevoie înainte de o intervenție neurologică? 

Analizele necesare înainte de o intervenție neurologică variază în funcție de tipul procedurii, starea de sănătate a pacientului și diagnostic. De obicei, însă, pot fi necesare analize de sânge, analize ale funcției renale, analize hepatice, EKG, RMN, teste de coagulare a sângelui etc. În funcție de tipul intervenției medicul vă va recomanda o serie de analize și investigații specifice.

Cum pot fi prevenite afecțiunile neurologice?

Nu putem preveni mereu afecțiunile neurologice, fiind implicați și factori de risc nemodificabili, dar pot fi luate unele măsuri pentru reducerea riscului: adoptați o alimentație sănătoasă (consumați ouă, pește gras, fructe de pădure, nuci și seminte, grăsimi sănătoase etc.), adoptați un stil de viață activ, antrenați-vă mintea, mențineți un program sănătos de somn și odihnă, socializați, renunțați la fumat și limitați consumul de alcool, gestionați eficient stresul. Mergeți periodic la medic pentru controale medicale de rutină, mai ales pentru bolile cronice și programați un control neurologic la primele semne neurologice și de declin cognitiv.