Ce este o videocolposcopie?
Videocolposcopia este o investigație medicală ginecologică folosită pentru a examina vaginul, vulva și colul uterin și pentru a detecta eventuale anomalii și modificări. Este o variantă mai avansată a colposcopiei, ce combină un colposcop cu un sistem de înregistrare video. Oferă posibilitatea înregistrării video a examinării, pentru monitorizarea schimbărilor în timp. Procedura este simplă și nedureroasă. Video-colposcopia dispune de o mini-cameră video și permite vizualizarea imaginilor în timp real pe un ecran. De obicei, colposcopia se recomandă în urma unor rezultate anormale la testul Papanicolau sau când medicul suspectează prezența unor leziuni precanceroase sau canceroase la nivelul zonei genitale feminine. Dacă în timpul investigației medicul identifică zone anormale, este posibilă prelevarea unei probe de țesut (biopsie) pentru analiză ulterioară în laborator.
Cum se desfășoară, pas cu pas, o videocolposcopie?
Videocolposcopia este o investigație simplă și eficientă. Înainte de procedură, veți discuta cu medicul despre orice semne sau simptome, istoric medical, tratamente urmate. Această investigație se efectuează pe masa ginecologică, similar cu poziționarea din timpul unui examen ginecologic. Este important ca pacienta să fie relaxată în timpul colposcopiei. Primul pas este examinarea zonei vaginale și a colului uterin folosind un specul vaginal – se examinează zonele pentru a identifica eventuale semne de leziuni, infecție, inflamație, atrofie, precum și tipul secrețiilor vaginale și cervicale. Uneori se pot preleva în această etapă și probe pentru frotiu citologic cervical.
Ulterior, se aplică o serie de soluții speciale pe colul uterin și vagin (soluție salină, acid acetic sau iod Lugol), pentru evidențierea zonelor anormale. Se examinează în continuare colul uterin folosind un colposcop, care este ca un microscop sau binoclu cu lumină puternică. În cazul în care se observă anumite zone anormale, poate fi prelevată o probă de biopsie.
Folosind videocolposcopul, se va examina colul uterin, iar imaginile vor fi afișate pe monitor. Medicul va examina toate zonele și va căuta semne de anomalii, ca zone anormale de țesut sau leziuni precanceroase. Dacă se observă zone suspecte sau modificări, medicul poate prelua imagini sau înregistrări video pentru analiză mai detaliată ulterior sau monitorizarea schimbărilor în timp. Uneori se pot preleva probe de biopsie în timpul investigației.
Ce simți în timpul videocolposcopiei?
Videocolposcopia nu este dureroasă, dar fiecare pacientă va resimți diferit investigația. Unele femei pot resimți un disconfort ușor sau o presiune ușoară la introducerea speculului. Este important să informați medicul cu privire la orice semne sau simptome apar în timpul investigației.
Ce simți după videocolposcopie?
După o videocolposcopie este posibil să experimentați unele simptome ușoare și temporare, ca disconfort ușor, o scurgere roșiatică (mai ales dacă s-au prelevat probe de biopsie). Informați medicul dacă apar orice semne sau simptome anormale, dacă persistă sau se agravează.