Intervenții de chirurgie pediatrică
Chirurgia pediatrică nu este limitată doar la anumite zone, ci se adresează diferitelor afecțiuni complexe pediatrice. Unele tipuri de intervenții de chirurgie pediatrică sunt minore, în timp ce altele sunt majore sau complexe. De asemenea, există intervenții chirurgicale de urgență și intervenții chirurgicale elective. Operațiile la copii pot fi efectuate pentru o varietate de afecțiuni medicale, și anume:
- intervenții chirurgicale pentru afecțiuni genitale;
- intervenții chirurgicale pentru afecțiuni abdominale – pentru hernii, ocluzii intestinale, peritonită, apendicită etc.;
- intervenții chirurgicale pentru afecțiuni renale și urinare;
- intervenții pentru probleme la nivelul țesuturilor moi – furunculoze, chisturi, hemangiom etc.;
- operații pentru transplant etc.
În funcție de diagnostic și de complexitatea cazului, pot fi efectuate atât operații deschise, cât și laparoscopice sau minim-invazive.
Sub specialități de chirurgie infantilă
Există mai multe sub specialități ale chirurgiei pediatrice, și anume: chirurgie neonatală (se ocupă de obicei cu repararea de tip chirurgical a anumitor defecte prezente la naștere), chirurgie prenatală și chirurgia traumatismelor.
Cum lucrează un medic chirurg pediatru?
Un medic chirurg pediatru este specializat în efectuarea de intervenții chirurgicale la copii și adolescenți. Primul pas este evaluarea pacienților de către un doctor chirurg pediatru, urmat de analiza istoricului medical, examinarea fizică și efectuarea sau recomandarea anumitor investigații. După stabilirea diagnosticului, se planifică intervenția chirurgicală, care implică de obicei o colaborare interdisciplinară cu alți specialiști medicali. Un aspect esențial este comunicarea eficientă a unui chirurg pentru copii cu părinții, dar și cu pacientul pediatric.