Chirurgie Pediatrică

Chirurgia pediatrică este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical al diferitelor patologii la copii și adolescenți. Cei mici prezintă aceleași organe și sisteme ca adulții, însă dezvoltarea, consistența sau maturitatea lor variază și diferă. Tocmai din acest motiv există această specialitate chirurgicală pentru pacienți pediatrici.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Intervenții de chirurgie pediatrică

Chirurgia pediatrică nu este limitată doar la anumite zone, ci se adresează diferitelor afecțiuni complexe pediatrice. Unele tipuri de intervenții de chirurgie pediatrică sunt minore, în timp ce altele sunt majore sau complexe. De asemenea, există intervenții chirurgicale de urgență și intervenții chirurgicale elective. Operațiile la copii pot fi efectuate pentru o varietate de afecțiuni medicale, și anume:

  • intervenții chirurgicale pentru afecțiuni genitale;
  • intervenții chirurgicale pentru afecțiuni abdominale – pentru hernii, ocluzii intestinale, peritonită, apendicită etc.;
  • intervenții chirurgicale pentru afecțiuni renale și urinare;
  • intervenții pentru probleme la nivelul țesuturilor moi – furunculoze, chisturi, hemangiom etc.;
  • operații pentru transplant etc.

În funcție de diagnostic și de complexitatea cazului, pot fi efectuate atât operații deschise, cât și laparoscopice sau minim-invazive.

Sub specialități de chirurgie infantilă

Există mai multe sub specialități ale chirurgiei pediatrice, și anume: chirurgie neonatală (se ocupă de obicei cu repararea de tip chirurgical a anumitor defecte prezente la naștere), chirurgie prenatală și chirurgia traumatismelor.

Cum lucrează un medic chirurg pediatru?

Un medic chirurg pediatru este specializat în efectuarea de intervenții chirurgicale la copii și adolescenți. Primul pas este evaluarea pacienților de către un doctor chirurg pediatru, urmat de analiza istoricului medical, examinarea fizică și efectuarea sau recomandarea anumitor investigații. După stabilirea diagnosticului, se planifică intervenția chirurgicală, care implică de obicei o colaborare interdisciplinară cu alți specialiști medicali. Un aspect esențial este comunicarea eficientă a unui chirurg pentru copii cu părinții, dar și cu pacientul pediatric.

Medici Chirugie Pediatrică Cluj

Echipa noastră de medici vă așteaptă cu profesionalism și dedicare, pentru servicii medicale de calitate și investigații de specialitate.

Dr. Renata Fulop
Dr. Renata Fulop

Medic specialist

Luni 16:00 - 17:30

Marți 14:00 – 17:30

Dr. Anca Budușan
Dr. Anca Budușan

Medic primar

Joi 16:00 – 18:00

Prețuri Chirugie Pediatrică Cluj

Prețurile pentru investigații variază în funcție de tipul lor, durată și metodă.

Control chirurgie pediatrică
250
Consutație
350

Chirurgie pediatrică în Cluj

În cadrul Meridian Clinic, sănătatea pacienților este prioritatea noastră zi de zi. Echipa noastră de medici din cadrul specialității de chirurgie copii Cluj, cu experiență în domeniu și grijă permanentă pentru pacienți, vă stă la dispoziție pentru diagnosticarea și tratarea unor varietăți de afecțiuni care necesită operații. Înțelegem că fiecare pacient este unic și ne adaptăm în funcție de fiecare caz în parte, pentru a oferi o abordare personalizată și cele mai bune servicii și îngrijiri medicale. Pentru că știm cât de puternice pot fi temerile celor mici când vine vorba despre investigații medicale sau intervenții, ne străduim să asigurăm un mediu prietenos și confortabil pentru copii, încât întreaga experiență medicală să fie una cu temeri și anxietate la minimum.

Întrebări frecvente

Când trebuie să apelezi la un chirurg pediatru?

Este important să solicitați sprijinul unui chirurg copii dacă există probleme medicale sau semne și suspiciuni care implică necesitatea unei intervenții. Semnele și simptomele variază în funcție de afecțiunea prezentă. De exemplu, herniile se pot manifesta prin umflături sau durere în zona ombilicală sau inghinală, în timp ce apendicita poate cauza dureri apărute brusc în zona dreapta a abdomenului inferior, balonare și stare generală de rău. Uneori medicul pediatru sau medicul de familie vă poate direcționa către un  medic chirurg pediatru în urma consultației sau investigațiilor.

Care sunt cele mai complicate operații la copii?

Orice intervenție chirurgicală poate avea anumite riscuri sau complicații asociate. Medicul vă va vorbi înainte de operație despre toate riscurile posibile și va lua toate măsurile necesare pentru reducerea lor. În general, cele mai complicate operații efectuate de către un medic chirurg copii sunt cele de transplant de organe, intervențiile chirurgicale oncologice la copii, intervențiile chirurgicale cardiologice complexe și chirurgia craniofacială.

Cât durează recuperarea după chirurgia laparoscopică la copii?

Durata recuperării după o intervenție chirurgicală laparoscopică la copii poate varia în funcție de fiecare caz în parte, de diagnosticul stabilit, de starea generală de sănătate a pacientului, complexitatea cazului etc. Cu toate acestea, chirurgica laparoscopică este de obicei asociată cu o recuperare mai rapidă comparativ cu operațiile deschise. În general, recuperarea durează aproximativ o săptămână, dar variază după caz. De asemenea, este esențială evitarea efortului fizic crescut mai mult timp după operație.