Holter Tensiune Arterială (TA)

Ce este un Holter TA? 

Valorile tensiunii arteriale măsurate la cabinet pot fi influențate de unii factori și pot fi uneori greu de evaluat. În acest scop, monitorizarea Holter TA poate fi de un real ajutor, oferind informații utile cu privire la modificările și valorile tensiunii arteriale pe parcursul activităților zilnice, zi și noapte – pentru a obține profilul tensional real al unui pacient.  

Un Holter TA sau holter tensional este un dispozitiv portabil folosit pentru a monitoriza tensiunea arterială pe o perioadă de timp extinsă, de obicei 24 ore. Procedura este neinvazivă și înregistrează continuu nivelurile tensiunii arteriale în timpul activității zilnice obișnuite a unei persoane. Are rolul de a diagnostica hipertensiunea arterială mai ales și de a monitoriza eficiența tratamentului antihipertensiv. 

Monitorizare tensiune cu holter TA - pas cu pas 

Monitorizarea Holter TA se numește și monitorizare ambulatorie a tensiunii. Se efectuează pe parcursul a 24 ore de obicei. Dispozitivul este prevăzut cu o manșetă, ca un tensiometru, și poate fi purtat pe parcurusl zilei și nopții, în timpul oricăror activități. Manșeta si fixează pe braț și este conectată la dispozitivul ce înregistrează valorile tensiunii la intervale regulate (dispozitiv ce se fixează la talie). 

Un Holter TA este ușor de purtat, nu incomodează și este silențios. În general, măsurătorile se fac la 30 minute ziua și la aproximativ 60 minute pe timpul nopții. Dispozitivul va fi montat de medic la cabinet, pacientul va fi instruit privind utilizarea lui, iar după perioada de monitorizare pacientul trebuie să revină pentru decuplare dispozitiv, transferul datelor înregistrate în computer și analiza lor, pentru stabilire diagnostic. 

Ce simți în timpul purtării unui holter TA

Un Holter TA nu produce disconfort. Dispozitivul este de dimensiuni mici și compact, ușor de purtat. Manșeta se fixează cu velcro la nivelul brațului și veți simți umflarea și dezumflarea periodică în timpul măsurătorilor. 

Trebuie să desfășurați activitățile zilnice obișnuite, nefiind necesară imobilizarea la pat. Dimpotrivă, este bine ca pacientul să efectueze activitățile zilnice obișnuite, inclusiv activitate fizică, încât rezultatele să fie relevante din punct de vedere clinic și să ajute la stabilirea unui diagnostic eficient. Este important doar să nu faceți duș complet în timpul monitorizării, pentru a preveni udarea dispozitivului și afectarea calității datelor.

Când se recomandă monitorizarea tensiunii cu ajutorul unui holter TA? 

Monitorizarea Holter TA se recomandă pentru a diagnostica și pentru a evalua severitatea hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale, indiferent că vorbim despre o problemă persistentă sau oscilantă. Se recomandă astfel și în următoarele cazuri:

  • apar valori diferite ale măsurătorilor – de exemplu tensiune crescută la cabinet dar normală când este măsurată acasă (poate fi vorba despre „hipertensiune de halate albe”) sau tensiune crescută acasă și scăzută sau normală la cabinet (hipertensiune mascată);
  • se suspectează hipotensiune ortostatică;
  • se suspectează hipertensiune nocturnă;
  • pentru monitorizarea eficienței tratamentului antihipertensiv. 

De asemenea, monitorizarea Holter TA se poate recomanda în caz de simptome ca amețeli, dureri de cap sau unele tulburări de vedere, pentru a depista eventuale oscilații de tensiune arterială

Cât de des este recomandată purtarea unui holter TA cu rol de monitorizare a tratamentului?

Frecvența și necesitatea purtării unui Holter TA cu rol de monitorizare a tratamentului depind de starea generală de sănătate și alți factori – simptome prezente, valorile tensiunii măsurate acasă și la cabinet, diagnostic, tipul tratamentului administrat. Este important să discutați cu medicul despre necesitatea și momentul potrivit pentru monitorizarea Holter TA în funcție de starea personală de sănătate.

Întrebări frecvente 

Cum trebuie să mă pregătesc pentru montarea unui holter TA? 

Monitorizarea Holter TA nu necesită nicio pregătire specială. Dispozitivul trebuie purtat pe toata durata recomandată de medic, continuând desfășurarea activităților zilnice obișnuite. Dacă urmați un tratament antihipertensiv, acesta nu trebuie întrerupt – monitorizarea va evidenția eficiența tratamentului sau profilul tensional sub respectivul tratament, încât să fie efectuate unele modificări după caz, în funcție de nevoi.

Pot să fac exerciții fizice în timp ce port holterul TA? 

Da, pot fi efectuate exerciții fizice pe durata monitorizării Holter TA. Însă, este indicat să evitați activitățile foarte intense ce pot cauza fluctuații semnificative ale tensiunii și pot afecta înregistrările. Discutați cu medicul pentru a stabili ce tipuri de exerciții sunt adecvate în timpul monitorizării. De asemenea, notați tipul activității fizice efectuate pentru a corela înregistrările cu activitățile efectuate și pentru a vedea cum influențează mișcarea tensiunea arterială. 

Cât durează monitorizarea cu holter TA? 

În general, monitorizarea Holter TA este recomandată 24 ore, dar alteori se poate recomanda 48 ore sau mai mult, până la maximum 72 ore. Depinde de fiecare caz în parte, în funcție de nevoile individuale ale pacientului, de simptome, afecțiuni, istoric medical, obiectivele monitorizării etc.