Investigații Medicale

Videocolposcopie

Când se recomandă o videocolposcopie? 

Principalul obiectiv al colposcopiei este de a identifica leziunile precanceroase la nivelul colului uterin sau orice zone suspecte. Colposcopia poate fi recomandată din mai multe motive, și anume:

  • rezultate anormale la testul Papanicolau – dacă au fost identificate modificări anormale ale celulelor cervicale, colposcopia poate fi indicată pentru a examina în detaliu zona și pentru a identifica eventualele leziuni;
  • rezultate anormale la testul HPV – dacă testul HPV este pozitiv pentru o serie de tulpini cu risc crescut de a cauza leziuni cervicale precanceroase sau canceroase, colposcopia poate fi indicată pentru evaluarea și monitorizarea colului;
  • leziuni sau modificări observate la examinarea ginecologică;
  • suspectarea unor probleme ca cervicită, polipi, negi genitali etc.;
  • istoric de leziuni cervicale sau cancer – monitorizare;
  • istoric de vaginite, cervicite sau alte probleme persistente sau recidivante;
  • sângerări vaginale anormale – pentru a identifica exact cauza lor.

Cât de des este recomandată o videocolposcopie cu rol de prevenție?

Frecvența repetării videocolposcopiei depinde de factori precum vârsta, istoricul medical, rezultatele testelor de screening anterioare. În general, videocolposcopia nu este utilizată ca metodă de screening de rutină pentru toate femeile. Dacă examinările anterioare sau testele Papanicolau indică anumite leziuni sau modificări, pot fi recomandate videocolposcopii pentru analiză mai detaliată. Uneori se recomandă videocolposcopii de monitorizare, la 1 an sau mai des, în funcție de fiecare caz în parte.

Citește mai mult

Test de Efort

Când se recomandă un test de efort? 

Testul de efort este indicat de obicei pentru evaluarea capacității cardiovasculare de efort în reabilitare și în medicină sportivă, dar și pentru diagnosticarea și analiza severității unor boli cardiace ischemice, caracterizate de îngustarea vaselor de sânge ale inimii. În astfel de cazuri, vasele de sânge nu se pot adapta la situațiile de stres pentru a îndeplini nevoile. 

Se recomandă astfel un test de efort în caz de simptome cardiace de orice fel, ca dureri toracice, dificultăți respiratorii, palpitații, dar și în caz de suspiciune de cardiopatie ischemică, boli coronariene, hipertensiune arterială, înaintea unor intervenții chirurgicale sau după. De asemenea, se recomandă și în cazul persoanelor peste 40 ani ce vor să înceapă un program de exerciții fizice sau în cazul sportivilor pentru evaluarea capacității funcționale.

Cât de des este recomandat testul de efort, cu rol de prevenție? 

În general, testul de efort nu este necesar preventiv, mai ales în cazul pacienților cu vârsta sub 40 ani, în absența oricăror simptome. Însă, în cazul celor cu un anumit risc cardiovascular, cu afecțiuni cardiace diagnosticate și care urmează anumite tratamente cardiovasculare, se poate recomanda repetarea ergometriei în scopul monitorizării și prevenției o dată pe an sau mai des.

Citește mai mult

Ecografie Morfologică

Morfologie fetala trimestrul I, II, III - când se recomandă? 

În general, medicii recomandă morfologii fetale în sarcină, ca măsuri de monitorizare a dezvoltării fătului. Ecografiile fetale poate fi efectuată în fiecare trimestru de sarcină și anume:

  • morfologie fetală trimestrul I – în săptămânile 11-14 de sarcină;
  • morfologie fetală trimestrul II – în săptămânile 20-24 de sarcină;
  • morfologie fetală trimestrul III – în săptămânile 30-32 de sarcină.

Morfologia fetală trimestrul I are ca scop estimarea vârstei gestaționale și pot fi identificate sarcinile multiple. De asemenea, poate ajuta la depistarea unor anomalii structurale. De obicei se realizează în același timp cu o analiză serologică – dublu test în sarcină.

Morfologia fetală trimestrul II permite o analiză mai detaliată a fătului și a structurilor din jur, pot fi depistate eventuale anomalii și pot fi examinate unele suspiciuni depistate anterior în sarcină. Uneori se poate efectua împreună cu alte teste – triplu test sau cvadruplu test.

Morfologia fetală trimestrul III permite depistarea unor anomalii și malformații, mai ales malformații cardiace sau la nivelul sistemului nervos, precum și unele malformații cu debut tardiv.

Cât de des este recomandată ecografia morfologică fetală? 

Medicii recomandă realizarea unei morfologii fetale în fiecare trimestru de sarcină. Uneori, însă, pot fi necesare mai multe astfel de investigații, în funcție de rezultatele anterioare, de rezultatele altor teste sau investigații și de diferiți factori de risc. Morfologiile fetale nu sunt obligatorii, dar sunt importante și foarte utile pentru analiza structurilor fetale și depistarea unor eventuale anomalii din timp.

Ce informații se pot afla în urma unei ecografii morfologice?

Morfologia fetală poate evalua și oferi informații extrem de utile despre vârsta gestațională, dimensiunile fătului, numărul de bebeluși (dacă este sarcină multiplă). Ajută la evaluarea detaliată a anatomiei fătului, examinarea placentei și lungimea colului uterin, volumul de lichid amniotic. Poate detecta eventuale probleme sau malformații. Pot fi depistate anomalii cardiace, cerebrale, la nivelul membrelor etc. Dacă sunt depistate anumite modificări sau suspiciuni, medicul va recomanda teste genetice sau alte investigații pentru informații suplimentare.

Citește mai mult

Holter EKG (monitorizare ritm inimă)

Când se recomandă purtarea unui holter EKG? 

Monitorizarea Holter EKG se recomandă în mai multe situații când se suspectează sau se monitorizează o serie de afecțiuni cardiovasculare. Astfel, purtarea unui Holter EKG poate fi indicată în scopuri precum:

  • evaluarea anumitor simptome ca dureri în piept, amețeli, episoade de leșin etc., când EKG-ul standard efectuat în cabinet nu arată anomalii;
  • evaluarea aritmiilor – când pacientul se confruntă cu palpitații, bătăi neregulate ale inimii etc., pentru a permite detectarea și clasificarea aritmiilor;
  • evaluarea eficacității tratamentelor pentru aritmii sau alte afecțiuni cardiovasculare;
  • evaluarea stării de sănătate post-tratament sau post-intervenție – după un eveniment cardiac, precum un atac de cord sau o intervenție coronariană, de exemplu;
  • evaluarea tulburărilor de ritm în timpul activității fizice.

Cât de des este recomandată monitorizarea cu ajutorul unui holter EKG cu rol de prevenție? 

Frecvența și necesitatea monitorizărilor Holter EKG cu rol de prevenție variază în funcție de fiecare caz în parte, de diagnostic, simptomele prezente, tratamentele urmate și eficacitatea lor. În funcție de acești factori, medicul poate recomanda purtarea unui Holter la 1 an sau mai des, în funcție de fiecare situație în parte.

Citește mai mult

Holter Tensiune Arterială (TA)

Când se recomandă monitorizarea tensiunii cu ajutorul unui holter TA? 

Monitorizarea Holter TA se recomandă pentru a diagnostica și pentru a evalua severitatea hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale, indiferent că vorbim despre o problemă persistentă sau oscilantă. Se recomandă astfel și în următoarele cazuri:

  • apar valori diferite ale măsurătorilor – de exemplu tensiune crescută la cabinet dar normală când este măsurată acasă (poate fi vorba despre „hipertensiune de halate albe”) sau tensiune crescută acasă și scăzută sau normală la cabinet (hipertensiune mascată);
  • se suspectează hipotensiune ortostatică;
  • se suspectează hipertensiune nocturnă;
  • pentru monitorizarea eficienței tratamentului antihipertensiv. 

De asemenea, monitorizarea Holter TA se poate recomanda în caz de simptome ca amețeli, dureri de cap sau unele tulburări de vedere, pentru a depista eventuale oscilații de tensiune arterială

Cât de des este recomandată purtarea unui holter TA cu rol de monitorizare a tratamentului?

Frecvența și necesitatea purtării unui Holter TA cu rol de monitorizare a tratamentului depind de starea generală de sănătate și alți factori – simptome prezente, valorile tensiunii măsurate acasă și la cabinet, diagnostic, tipul tratamentului administrat. Este important să discutați cu medicul despre necesitatea și momentul potrivit pentru monitorizarea Holter TA în funcție de starea personală de sănătate.

Citește mai mult

Ecografie Mamară (bilaterală / unilaterală)

Când se recomandă ecografia mamară? 

Ecografia mamară poate fi recomandată în mai multe situații și cu mai multe indicații:

  • metodă de screening pentru cancerul mamar pentru femeile cu vârsta sub 40 ani și fără factori de risc cunoscuți, și completare a mamografiei pentru femeile cu vârsta peste 40 ani sau cu factori de risc pentru cancer mamar; 
  • evaluarea cauzelor pentru anumite simptome, ca dureri mamare, secreții mamelonare, umflături etc.;
  • evaluarea anumitor noduli sau modificări mamare depistate prin examinare fizică sau palpare;
  • monitorizarea anumitor leziuni mamare cunoscute, precum noduli sau chisturi;
  • ghidaj pentru acul de biopsie, pentru biopsie mamară.

Este important să mergeți la controale mamare periodic, în fiecare an, pentru a depista la timp anumite modificări anormale, înainte să apară complicații. De asemenea, se recomandă un control și o ecografie mamară pentru orice semne sau simptome la nivelul sânilor, precum dureri, o masă palpabilă la nivelul sânului, umflături, sensibilitate, scurgeri mamare, retracție mamelonară etc.

Cât de des este recomandată ecografia mamară cu rol de prevenție? 

Ecografia mamară cu rol de prevenție se recomandă anual, ca parte a unui control senologic periodic.

Citește mai mult

Ecografie Tiroidiană

Când se recomandă ecografia tiroidiană? 

Ecografia tiroidiană este un instrument extrem de util în depistarea patologiilor tiroidiene. Se recomandă în scop de diagnostic în cazul în care se suspectează anumite probleme tiroidiene:

  • analize de laborator anormale (hormoni tiroidieni si alte analize);
  • anumite modificări observate în timpul examinării fizice, palpării sau la alte investigații efectuate;
  • semne și simptome ca dureri în zona tiroidei sau semne și simptome generale care pot fi legate de o patologie tiroidiană. 

De asemenea, ecografiile de monitorizare sunt indicate pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene cunoscute, ca hipotiroidis, hipertiroidism, tiroidită autoimună etc. O altă indicație a ecografiei tiroidiene este pentru ghidajul acului de biopsie tiroidiană. 

Ce informații poate oferi o ecografie tiroidiană?

O ecografie tiroidiană poate oferi informații privind:

  • forma și dimensiunea tiroidei;
  • structura și textura tiroidei, inclusiv țesutul tiroidian anormal, cicatrizări, fibroze, inflamație;
  • eventuali noduli tiroidieni și caracteristicile lor – formă, structură, dimensiune, natura lor, dacă sunt solizi etc.;
  • eventuale chisturi tiroidiene și caracteristicile lor;
  • vascularizația tiroidei și nodulii cu vascularizație crescută;
  • ghidajul acului de biopsie.

Citește mai mult

Ecografie Obstetricală (sarcină) 3D, 4D

Cât de des este recomandată ecografia obstetricală în timpul sarcinii? 

În sarcină, frecvența ecografiilor poate varia în funcție de mai mulți factori, precum starea de sănătate a mamei și a fătului, stadiul sarcinii, eventuale complicații sau protocoale medicale specifice. În general, ecografiile standard în sarcină sunt: ecografia de confirmare a sarcinii (în primele săptămâni de sarcină) și ecografiile trimestriale de sarcină, alături de morfologii fetale pentru a examina starea fătului și pentru depistarea unor eventuale malformații – morfologie fetală trimestrul I, morfologie fetală trimestrul II și  morfologie fetală trimestrul III. 

Împreuna cu morfologia fetală de trimestru I se poate face și un examen de sânge - dublu test. Uneori se pot efectua și diferite investigații specifice de diagnostic, precum amniocenteza și biopsia de vilozități coriale, ce pot fi ghidate ecografic. De asemenea, se poate efectua o ecocardiografie fetală în anumite cazuri. 

Pe lângă ecografiile standard se pot efectua ecografii suplimentare ori de câte ori este necesar, în funcție de diferiți factori – sarcină cu risc crescut, sarcină multiplă, sarcină prin proceduri FIV, semne sau simptome precum sângerări vaginale sau contracții premature, trombofilie, incompatibilitate de Rh etc. În general, se recomandă o ecografie de control în apropierea datei scadente pentru a examina poziția fătului, starea colului și nivelul de lichid amniotic.

Citește mai mult

Ecografie Cardiacă (Ecocardiografie)

Când se recomandă efectuarea unei ecografii cardiace?

Ecografia cardiacă este efectuată de obicei în cadrul oricărui consult cardiologic de rutină. De asemenea, se poate recomanda în cazul anumitor simptome precum dureri în piept, dificultăți respiratorii, palpitații, oboseală intensă și persistentă etc. Alte indicații sunt în cazul unui risc crescut de boli cardiovasculare, istoric de infarct, dacă sunt prezente anumite afecțiuni ce trebuie monitorizate sau înaintea unei intervenții chirurgicale. 

Cât de des este recomandată efectuarea unei ecocardiografii cu rol de prevenție? 

Frecvența ecografiilor cardiace variază în funcție de mai mulți factori, ca starea de sănătate, riscul cardiovascular, prezența anumitor patologii etc. În general, se recomandă la 1 an, dar medicul poate recomanda efectuarea unei ecocardiografii și mai des, la 6 luni sau 3 luni, în funcție de starea de sănătate.

Citește mai mult