Obstetrică – Ginecologie

Ginecologia este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor sistemului genital feminin.

În evaluarea sănătății femeii, este recomandat cel puțin un consult ginecologic anual. În cadrul acestuia, pe lângă consultul propriu-zis, se vor efectua un examen citologic Babeș-Papanicolau și o ecografie ginecologică/pelvină . În anumite situații, medicul dumneavoastră ginecolog vă poate recomanda și efectuarea unei colposcopii sau genotiparea HPV (Human Papiloma Virus). În afara consultului anual, prezentarea la medicul ginecolog se recomandă și în cazul anumitor semne și simptome cum ar fi: scurgeri vaginale anormale, dureri pelvine, sângerare în perioada menopauzei sau probleme de infertilitate. Obstetrica se ocupă cu diagnosticul și monitorizarea sarcinii dar și cu urmărirea femeii în perioada lauziei (primele 6 săptămâni după naștere). Monitorizarea sarcinii se realizează prin ecografii seriate (de confirmare a sarcinii/luare în evidență, ecografie de trimestru I, II și III, examinări 2D, 3D și 4D) dar și prin cardiotocografie.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Ce afecțiuni tratează ginecologia? 

Afecțiunile tratate în cadrul ginecologiei includ:

  • afecțiuni ale tractului genital inferior și infecții, inclusiv infecții cu transmitere sexuală;
  • boli inflamatorii pelvine;
  • afecțiuni ale colului uterin și ale uterului, inclusiv fibroame, leziuni precanceroase etc.;
  • afecțiuni ale trompelor uterine și ale ovarelor, precum chisturi ovariene, sindromul ovarelor polichistice etc.;
  • tulburări ale etajului pelvin, cum ar fi prolapsul organelor pelvine;
  • probleme de fertilitate;
  • tulburări menstruale;
  • afecțiuni ale sânului.

De asemenea, ginecologia vizează și aspecte ce țin de contracepție, planificare familială și sănătate sexuală, precum și screening-uri specifice și vaccinare anti-HPV. De cealaltă parte, obstetrica se ocupă cu depistarea și monitorizarea sarcinii pe toată durata sa.

Investigații ginecologice în clinica Meridian Clinic din Cluj 

Pe lângă examenul pelvin ce implică examinarea internă și externă a organelor genitale (examinare vaginală cu speculum și palpare), sunt efectuate și o serie de investigații. Principalele investigații ginecologice efectuate în cadrul Meridian Clinic din Cluj sunt:

  • Examen citologic Babeș-Papanicolau (simplu sau în mediu lichid) – o metodă de screening pentru cancerul de col uterin, ce implică prelevarea unei probe de la nivelul colului uterin, pentru analiză la microscop în scopul detectării unor eventuale celule anormale;
  • Ecografie ginecologică/pelvină – se poate efectua atât ecografie transvaginală, cât și transabdominală pentru a examina organele pelvine și pentru a detecta eventuale modificări sau anomalii;
  • Video-Colposcopie – este o procedură ce implică examinarea colului uterin folosind un colposcop, ce poate depista eventuale leziuni sau modificări anormale;
  • Biopsie Endometrială – o procedură în care se va preleva o mică probă de țesut endometrial pentru a fi examinată la microscop în vederea depistării unor eventuale modificări;
  • Monitorizare sarcină – controale de monitorizare a sarcinii, cu examinări, ecografii de sarcină în fiecare trimestru, morfologie fetală, analize de sânge și alte investigații recomandate în funcție de caz;
  • Consiliere fertilitate – identificarea cauzelor pentru problemele de fertilitate și găsirea celor mai bune măsuri de tratament în vedera obținerii unei sarcini;
  • Intervenții chirurgicale ginecologie – diferite tipuri de intervenții, precum conizație sau îndepărtarea chirurgicală a unei probe de țesut (de obicei lezional) sub formă de con de la nivelul colului uterin, electroexcizii, extirpare polipi cervicali etc.

De asemenea, se pot efectua și intervenții precum inserție sterilet, se pot recomanda adesea analize secreții vaginale și analize de sânge pentru a stabili un diagnostic cât mai clar.

În ce constă un consult ginecologic? 

Consultul ginecologic implică mai multe etape. Primul pas este analiza istoricului medical și a simptomelor, urmat de examinarea pelvină (examinare externă, examinare internă cu specul vaginal și palpare). În această etapă pot fi prelevate și probe de secreții pentru diferite analize sau probă pentru test Babeș-Papanicolau. 

Ultima etapă a controlului ginecologic este reprezentată de ecografie, care poate fi ecografie transvaginală sau transabdominală, în funcție de caz. Se pot recomanda diferite tipuri de analize în funcție de simptome și afecțiunile suspectate. De asemenea, se poate efectua, în funcție de caz, și un control mamar (examinarea și palparea sânilor, urmate de o ecografie mamară).

Medici ginecologi Cluj

Controalele ginecologice sunt extrem de importante pentru femeile de toate vârstele, pentru a depista la timp afecțiunile de natură ginecologică, înainte ca acestea să se agraveze. Echipa noastră de medici ginecologi de la Meridian Clinic vă stă la dispoziție pentru monitorizarea sănătății sistemului reproducător feminin:

Dr. Cristina Blaga
Dr. Cristina Blaga

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Luni 10:00 - 12:00

Dr. Radu Ignat
Dr. Radu Ignat

Medic specialist

Marți 09:00 - 11:00

Miercuri 10:00 – 13:00

Joi 12:00 - 13:30

Vineri 12:00 - 14:00

Când trebuie să îmi fac un control la Obstetrică Ginecologie? 

Pe lângă un control ginecologic de rutină anual, este foarte important să ne programăm la medicul ginecolog la primele semne și simptome care apar. Cu cât anumite probleme de natură ginecologică sunt depistate mai devreme, cu atât se reduce riscul de complicații și crește eficiența tratamentului. Iată care sunt semnele ce trebuie să ne trimită la ginecolog:

  • dureri pelvine sau în zona inghinală;
  • scurgeri vaginale anormale;
  • sângerări anormale între menstruații;
  • dureri sau sângerări în timpul actului sexual sau după;
  • umflături, dureri sau leziuni la nivelul vaginului;
  • lipsa menstruațiilor sau menstruații foarte lungi, foarte intense sau dureroase;
  • mâncărimi și disconfort în zona intimă.

De asemenea, la primele semne de sarcină sau după un test de sarcină pozitiv este important să ne programăm la medic și să respectăm controalele medicale pe parcursul celor 9 luni, pentru a avea o sarcină sănătoasă. Este indicat să mergeți la medic și dacă nu reușiți să rămâneți însărcinată, precum și dacă nu știți ce metodă contraceptivă este cea mai potrivită pentru voi.

Prețuri Obstetrica-Ginecologie Cluj

Prețurile pentru controalele și investigațiile de Obstetrică-Ginecologie variază în funcție de tipul lor, metodele de analiză și indicații.

Video-colposcopie (nu include examenul histopatologic)
550 RON
Tipizare HPV
350 RON
Suprimare fire
150 RON
Secreție vaginală, depistare Streptococ de grup B
70 RON
Screening anual: Consult ginecologic + Ecografie + Test Babeș – Papanicolau
595 RON
Pansament
150 RON
Multitest - secreție vaginală/cervicală
150 RON
Morfologie fetală trimestrul II
580 RON
Morfologie fetală gemelară trimestrul I
500 RON
Morfologie fetală trimestrul I
480 RON
Morfologie fetală gemelară trimestrul II
600 RON
Interpretare analize
300 RON
Inserție DIU sterilet Mirena (include steriletul)
850 RON
Inserție DIU sterilet Aur (include steriletul)
650 RON
Inserție DIU Argint (include steriletul)
550 RON
Inserție DIU + Consultație
500 RON
Inserție DIU sterilet 3D Sferic Ballerine (include steriletul)
950 RON
Efectuare tratamente
200 RON
Foliculometrie (2-3 ecografii)
600 RON
Extirpare polip cervical, biopsie col uterin (nu include examenul histopatologic)
440 RON
Extragere DIU/sterilet
300 RON
Examen secreție vaginală (pe lamă)
60 RON
Examen histopatologic/Biopsie
200 RON
Ecografie sarcină trimestrul III
440 RON
Ecografie sarcină trimestrul II
400 RON
Ecografie sarcină trimestrul I
380 RON
Ecografie sarcină gemelară trimestrul III
540 RON
Ecografie sarcină gemelară trimestrul II
450 RON
Control (6 săptămâni postoperator)
280 RON
Ecografie sarcină gemelară trimestrul I
400 RON
Ecografie ginecologică periodică de control
360 RON
Ecografie ginecologică
380 RON
Ecografie 3D, 4D gemelară
650 RON
Ecografie 3D, 4D
500 RON
CTG (Non-Stres-Test/Cardiotocografie)
150 RON
Consultație + Test Babeș – Papanicolau
400 RON
Consultație + Ecografie (a doua opinie)
700 RON
Consultație ginecologică
300 RON
Citologie BPN
105 RON
Consultație + Ecografie
550 RON
Biopsie endometrială cu sondă flexibilă (include canula, nu include examenul histopatologic)
480 RON
BPN în mediu lichid
150 RON
Abces glanda Bartholin (incizie, evacuare, lavaj, meșaj)
360 RON
Consiliere infertilitate, sarcină
350 RON

De ce sunt importante controalele periodice la o clinică ginecologică? 

Prin controale ginecologice periodice, o dată pe an, poate fi monitorizată sănătatea sistemului reproducător feminin și pot fi depistate la timp eventuale probleme. Atunci când afecțiunile sunt depistate din timp, în stadii incipiente, sunt de obicei mai ușor de gestionat și de tratat, cu șanse mai mari de reușită și risc mai redus de complicații. 

Controlul ginecologic periodic are și rol de prevenție, inclusiv prin prescrierea metodelor contraceptive potrivite, pentru a ne proteja de o sarcină nedorită și de infecții cu transmitere sexuală. În plus, putem obține informații medicale corecte cu privire la sănătatea sistemului reproducător, la fertilitate, menstruație, sarcină și sexualitate.

Întrebări frecvente despre control ginecologic

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control la ginecolog? 

Se recomandă să programați controlul ginecologic într-o zi când nu sunteți la menstruație, pentru că lichidul menstrual poate interfera cu examinarea și cu rezultatele unor eventuale teste. De asemenea, înainte cu 24 ore de control este indicat să evitați contactul sexual, folosirea tampoanelor interne, lubrifianții, gelurile intime și dușurile vaginale, pentru că pot modifica rezultatele analizelor efectuate.

De la ce vârstă este indicat să mergi la ginecolog? 

Se recomandă ca prima vizită la ginecolog să fie făcută la aproximativ 15 ani sau cel târziu la vârsta de 21 ani. Nu trebuie să se aștepte începerea vieții sexuale pentru primul consult ginecologic. De asemenea, la primul consult nu se va face de fiecare dată o examinare ginecologică – poate fi și o vizită de cunoaștere, de informare cu privire la menstruație, pubertate, dezvoltare, sexualitate și contracepție.

Ce analize ginecologice sunt recomandate periodic? 

Analizele și investigațiile ginecologice recomandate periodic sunt testul Babeș-Papanicolau, examinarea bacteriologică a secrețiilor vaginale și ecografia transvaginală. De asemenea, se recomandă periodic examinarea sânilor și ecografia mamară.