Ecografie Obstetricală (sarcină) 3D, 4D

Ce este Ecografia obstetricală? 

Ecografia obstetricală este o investigație medicală neinvazivă ce folosește ultrasunete pentru a vizualiza și evalua dezvoltarea fătului în timpul sarcinii. Se folosește pentru a monitoriza starea de sănătate a fătului și pentru a furniza informații esențiale privind creșterea și dezvoltarea acestuia. Are mai multe indicații și anume: confirmarea sarcinii, determinarea vârstei gestaționale, monitorizarea creșterii și dezvoltării fătului. Este o investigație sigură și nu implică expunerea la radiații. 

  • Ecografia de sarcină 2D sau bidimensională este cea mai comună și poate evalua dezvoltarea fătului, dimensiuni, poziție, precum și eventuale anomalii sau probleme. 
  • Ecografia 3D furnizează imagini tridimensionale mai detaliate și oferă o perspectivă mai realistă a fătului, anumite trăsături și caracteristici. 
  • Ecografia 4D furnizează imagini în timp real, permițând vizualizarea mișcărilor și expresiilor faciale ale fătului. 

În timpul unei ecografii 3D/4D, fătul poate fi observat în timp real în anumite poziții și examinat în detaliu, permițând părinților să vadă mișcările și expresiile faciale ale copilului. Aceste imagini oferă o experiență emoționantă pentru părinți.

Ecografia de sarcina - Cum se desfășoară pas cu pas

Ecografia de sarcină este o investigație standard care nu necesită pregătire specială. Prima ecografie de confirmare a sarcinii este ecografie transvaginală, în timp ce următoarele ecografii de sarcină sunt ecografii transabdominale. 

Pentru ecografia transabdominală, pacienta va fi poziționată pe masa de examinare, culcată sau pe o parte. Se aplică gel ecografic pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor și obținerea unor imagini clare. Ulterior se aplică și se mișcă transductorul sau sonda pe piele, pentru a capta imagini în timp real. Medicul va evalua și examina structurile anatomice ale fătului.

Ce simte bebelușul în timpul ecografiei obstetrice 3D/ 4D?

Ecografia de sarcină nu produce niciun disconfort fătului. Este o procedură neinvazivă și sigură. Uneori fătul poate reacționa în timpul investigației prin mișcări sau schimbări ale poziției în uter, însă aceste reacții sunt normale și nu înseamnă că fătul resimte disconfort. 

Cât durează ecografia de sarcină? 

Durata unei ecografii de sarcină variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi stadiul sarcinii, tipul ecografiei, starea generală a pacientei și a fătului. În general, însă, o ecografie de sarcină durează aproximativ 20-30 minute. În primele etape ale sarcinii, ecografia de confirmare a sarcinii sau de măsurare a vârstei gestaționale durează mai puțin, 15-20 minute. Ulterior, ecografiile din al doilea sau al treilea trimestru sunt mai detaliate și pot dura mai mult, pentru a evalua în detaliu starea și dezvoltarea fătului.

Cât de des este recomandată ecografia obstetricală în timpul sarcinii? 

În sarcină, frecvența ecografiilor poate varia în funcție de mai mulți factori, precum starea de sănătate a mamei și a fătului, stadiul sarcinii, eventuale complicații sau protocoale medicale specifice. În general, ecografiile standard în sarcină sunt: ecografia de confirmare a sarcinii (în primele săptămâni de sarcină) și ecografiile trimestriale de sarcină, alături de morfologii fetale pentru a examina starea fătului și pentru depistarea unor eventuale malformații – morfologie fetală trimestrul I, morfologie fetală trimestrul II și  morfologie fetală trimestrul III. 

Împreuna cu morfologia fetală de trimestru I se poate face și un examen de sânge - dublu test. Uneori se pot efectua și diferite investigații specifice de diagnostic, precum amniocenteza și biopsia de vilozități coriale, ce pot fi ghidate ecografic. De asemenea, se poate efectua o ecocardiografie fetală în anumite cazuri. 

Pe lângă ecografiile standard se pot efectua ecografii suplimentare ori de câte ori este necesar, în funcție de diferiți factori – sarcină cu risc crescut, sarcină multiplă, sarcină prin proceduri FIV, semne sau simptome precum sângerări vaginale sau contracții premature, trombofilie, incompatibilitate de Rh etc. În general, se recomandă o ecografie de control în apropierea datei scadente pentru a examina poziția fătului, starea colului și nivelul de lichid amniotic.

Întrebări frecvente 

Este ecografia obstetricală o investigatie necesară în sarcină? 

Da, ecografia obstetricală este o investigație necesară în timpul sarcinii, pentru a monitoriza dezvoltarea fătului și starea sa de sănătate. Ajută la confirmarea sarcinii, localizare (pentru a exclude sarcina ectopică), evaluarea dezvoltării, creșterii, anatomiei și stării fătului, evaluarea placentei și a fluxului sangvin. Este important să urmați programul recomandat de ecografii în sarcină, în funcție de indicațiile medicului.

Numărul de ecografii obstetricale diferă de la o sarcină la alta? 

Fiecare sarcină este diferită, astfel că și numărul de ecografii poate varia de la o sarcină la alta. Frecvența ecografiilor în sarcină variază în funcție de starea de sănătate a mamei și a fătului, de eventuale complicații sau protocoale medicale specifice.

Pot să văd sexul copilului în timpul unei ecografii de sarcină? 

Da, în cele mai multe cazuri sexul copilului poate fi determinat în timpul unei ecografii, de obicei după săptămânile 16-18. Însă, rețineți că această determinare nu este mereu precisă 100% - depinde de poziția copilului și de calitatea imaginilor obținute.