Psihiatrie

Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratarea bolilor psihice. Reabilitarea persoanelor cu boli psihice intră de asemenea în sfera de competență a medicului psihiatru.

PROGRAMEAZA-te
Meridian Clinic Cluj-Napoca - Fotografie de prezentare

Ce afecțiuni tratează psihiatria? 

Psihiatria tratează o gamă largă de tulburări mintale și boli psihice, iar cele mai frecvente includ:

  • tulburări de dispozitie – depresie, tulburare bipolară;
  • tulburări de anxietate – tulburarea de anxietate generalizată, tulburări de panică, fobii specifice, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de stres post-traumatic;
  • tulburări de personalitate;
  • insomnii și tulburări de somn;
  • tulburări de somatizare;
  • dependențe și abuz de substanțe;
  • bulimie și anorexie etc.

Este important să consultați un medic psihiatru dacă aveți orice simptome de tulburări mintale sau psihice, ca schimbări de dispoziție, stări de anxietate, pierderea interesului pentru activități sau alte simptome ce vă afectează viața. Problemele de natură mintală sau psihică trebuie abordate din timp și eficient, pentru a preveni agravarea lor.

Investigații psihiatrice în Cluj 

În cadrul Meridian Clinic puteți beneficia de consultații și investigații psihiatrice, pentru că sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică:

  • consultații psihiatrie și control de monitorizare – analiza simptomelor, analiza istoricului medical și familial, pentru a stabili un diagnostic și cea mai potrivită abordare de tratament;
  • eliberare adeverință medicală pentru angajare;
  • referat medical;
  • tratamente psihiatrice;
  • Interpretarea investigațiilor și stabilire diagnostic.

Consultațiile psihiatrice implică evaluarea stării psihice sau mintale a pacientului, fiind realizate de către un medic psihiatru. În general, consultațiile implică discuții detaliate cu pacientul, analiza istoricului medical și evaluarea simptomelor. În timpul consultației vor fi analizate și anumite evenimente de viață ce ar fi putut declanșa sau intensifica anumite simptome, istoricul personal de sănătate mintală și tratamentele utilizate.

Medici psihiatri în Cluj

În cadrul Meridian Clinic echipa noastră medicală vă stă la dispoziție, oferindu-vă sprijinul de care aveți nevoie, tratamente individualizate, adaptate nevoilor, guvernate de empatie, seriozitate, respect și grijă pentru pacient.

Asist. Univ. Dr. Pavăl Denis
Asist. Univ. Dr. Pavăl Denis

Medic specialist psihiatrie

Luni - Vineri 14:00 - 17:30

Dr. Raluca Marinescu
Dr. Raluca Marinescu

Medic specialist psihiatrie

Luni - Vineri 10:30 - 14:00

În ce constă un consult psihiatric? 

O consultație psihiatrie are rolul de evaluare a sănătății mintale a unei persoane. În timpul unei consultații inițiale, medicul psihiatru va discuta cu pacientul despre simptome, istoricul medical, istoricul familial și alte informații relevante. Se pot folosi și diferite chestionare și teste psihologice. Pe baza acestei evaluări se pot recomanda și unele investigații specifice, încât la final să poată fi stabilit un plan de tratament potrivit, ce poate include terapie medicamentoasă și/sau psihoterapie. 

După evaluarea inițială vor fi de obicei stabilite controale de monitorizare pentru a evalua efectele tratamentelor recomandate. 

Este important ca pacientul să fie sincer și deschis, să ofere răspunsuri cât mai clare și precise, pentru o evaluare corectă și un plan de tratament potrivit.

Cum se pune un diagnostic psihiatric? 

Diagnosticul unei afecțiuni psihice se pune de cele mai multe ori în urma unui interviu/discuții libere și a unui examen obiectiv însă medicul psihiatru poate recomanda completarea acestora printr-o serie de examinări paraclinice ca: analize de laborator, investigații imagistice (rezonanță magnetică nucleară RMN, computer tomografie CT ), evaluare psihologică (teste psihologice de personalitate, teste cognitive), consult neurologic sau endocrinologic de specialitate, după caz.

Prețuri Psihiatrie Cluj

Oferim servicii medicale de calitate, adaptate nevoilor fiecărui pacient, pentru un diagnostic corect și un plan de tratament eficient, care să asigure cele mai bune rezultate.

Control în prima lună
200 RON
Referat medical (dacă este cazul) - după consultație
180 RON
Consultație
300 RON
Adeverință medicală (pentru angajare) - după consultație
165 RON

Când trebuie să îmi fac un control psihiatric? 

Sănătatea mintală nu trebuie ignorată și este important să fim atenți la toate semnele și simptomele ce pot indica anumite probleme în această direcție. Tulburările mintale pot fi cauzate de interacțiunea mai multor factori – de la factori ereditari și dezechilibre chimice la nivelul creierului, până la evenimente de viață, traume sau factori de mediu. Iată câteva semne ce pot indica necesitatea unui control psihiatric:

  • stări persistente de îngrijorare excesivă, anxietate, frici;
  • stări persistente depresive sau de tristețe;
  • atacuri de panică;
  • tulburări de somn;
  • gânduri obsesive;
  • schimbări de comportament, ca pierderea interesului pentru activități;
  • gânduri suicidare sau autodistructive;
  • crize de furie;
  • abuz de alcool sau consum de droguri;
  • simptome fizice inexplicabile, fără o cauză identificabilă;
  • dificultăți în gestionarea stresului sau anumitor evenimente etc.

Este important să solicitați sprijin dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome sau orice semne care vă îngrijorează. Nu lăsați problemele să se agraveze și nu amânați solicitarea ajutorului de specialitate.

Întrebări frecvente

Cum trebuie să mă pregătesc pentru un control psihiatric?

Controlul psihiatric nu necesită o pregătire specială. Este util să faceți o listă cu semnele și simptomele prezente, detalii despre momentul când au apărut, factori ce le agravează sau le ameliorează, cum vă afectează viața de zi cu zi etc. De asemenea, notați și orice detalii despre istoricul medical personal și familial, tratamentele utilizate și aduceți orice documente medicale relevante. Este important să fiți sincer și deschis cu medicul în timpul consultației pentru a putea primi diagnosticul corect și tratamentul potrivit.

Câte ședințe psihiatrice sunt necesare pentru a primi un diagnostic?

În general, medicul va efectua o consultație inițială detaliată pentru stabilirea diagnosticului, dar alteori pot fi necesare mai multe. Numărul total de ședințe pentru stabilirea unui diagnostic depinde de factori precum complexitatea simptomelor, istoricul medical și experiența medicului. După consultație pot fi necesare uneori și teste suplimente și investigații ce pot facilita stabilirea unui diagnostic clar.

Afecțiunile psihice pot fi prevenite?

Afecțiunile psihice nu pot fi prevenite mereu, dar putem lua măsuri pentru reducerea riscurilor: adoptați un stil de viață sănătos, acordați atenție sănătății mintale, evitați suprasolicitarea fizică și psihică, mențineți un echilibru între muncă și odihnă, stabiliți un program sănătos de somn, evitați substanțele toxice (alcool, droguri), acordați atenție relațiilor sociale, învățați să gestionați sănătos stresul și evenimentele din viața voastră și solicitați sprijinul unui psiholog sau psihiatru dacă identificați anumite semne și simptome.