ADHD la adulți
Tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate la adulți este o tulburare de sănătate mintală care se manifestă prin dificultăți de concentrare, hiperactivitate și comportament impulsiv. Toate acestea pot să conducă la scăderea randamentului la locul de muncă, probleme de relaționare sau stimă de sine scăzută. Simptomele ADHD-ului debutează în copilăria timpurie și continuă până la vârsta adultă. În unele cazuri, ADHD nu este recunoscut sau diagnosticat până când persoana ajunge la maturitate. Cu toate acestea, simptomele ADHD la adulți pot să nu fie la fel de evidente ca în cazul copiilor. Hiperactivitatea la adulți poate să scadă, însă impulsivitatea, neliniștea și problemele de atenție pot continua sau se pot intensifica odată cu trecerea timpului.
ADHD la copii
Milioane de copii din întreaga lume sunt afectați de ADHD. Aceștia se confruntă de obicei cu stimă de sine scăzută, dificultăți de relaționare, probleme de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. Chiar dacă tratamentul nu poate să vindece definitiv această tulburare, există metode prin care simptomele pot să fie ameliorate.
Tipuri de ADHD
Asociația Americană de Psihiatrie a identificat trei tipuri principale de ADHD: tipul predominant neatent, tipul predominant hiperactiv și tipul predominant hiperactiv, impulsiv și neatent. Fiecare dintre acestea prezintă simptome distincte și necesită tratamente diferite.
ADHD - Tipul predominant neatent
Persoanele care suferă de ADHD - tipul predominant neatent prezintă cel puțin șase dintre următoarele simptome:
- nu acordă atenție detaliilor;
- fac greșeli neglijente;
- eșecul de a acorda atenție și de a continua o sarcină;
- nu ascultă;
- incapacitate de a urma sau de a înțelege instrucțiuni;
- evitarea sarcinilor care presupun efort;
- distragere continuă;
- probleme de memorie;
- pierderea lucrurilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor.
ADHD - Tipul predominant hiperactiv
Specialiștii pot diagnostica tipul predominant hiperactiv dacă o persoană prezintă cel puțin șase dintre următoarele simptome, precum și câteva dintre semnele ADHD-ului de tip predominant neatent:
- agitație;
- incapacitatea de a sta așezat, ridicări constante;
- mișcarea constantă a mâinilor și picioarelor;
- alergare în momente nepotrivite;
- incapacitatea de a se juca în liniște;
- logoree;
- incapacitatea de a-i asculta pe ceilalți, vorbește neîntrebat;
- întreruperea altor persoane când acestea vorbesc;
- senzația constantă de grabă.
ADHD - Tipul predominant hiperactiv - impulsiv și neatent
Tipul predominant hiperactiv, impulsiv și neatent este cea mai comună formă de ADHD. Această tulburare întrunește simptome ale celor două tipuri amintite mai sus.
Cauzele apariției ADHD-ului
Cauzele și factorii de risc pentru ADHD nu sunt cunoscute, dar cercetările actuale arată că genetica joacă un rol important. De asemenea, ADHD-ul poate fi asociat cu:
- leziuni cerebrale;
- expunerea la riscuri de mediu în timpul sarcinii sau la vârste fragede;
- consumul de alcool și tutun în timpul sarcinii;
- naștere prematură;
- greutate mică la naștere.
ADHD- Simptome
Chiar dacă unele persoane sunt mai agitate, acest lucru nu înseamnă neapărat că au ADHD. Pentru un diagnostic clar trebuie să fie prezente mai multe caracteristici comportamentale specifice afecțiunii.
Lipsa atenției în anumite activități
Atât copiii, cât și adulți care suferă de ADHD pot să aibă dificultăți în a se concentra atunci când trebuie să efectueze anumite activități. De obicei, copiii nu pot să acorde atenție activităților de la grădiniță sau de la școală și nu se pot concentra la teme. De cealaltă parte, adulții pot să aibă probleme inclusiv pe plan profesional din cauza acestui simptom, iar performanțele scad. În ceea ce privește relațiile, lipsa de atenție va afecta comunicarea și modul în care alte persoane se rapoartează la adultul cu ADHD, ceea ce conduce la stimă de sine scăzută.
Hiperactivitatea
Hiperactivitatea se manifestă prin agitație continuă, atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților. Aceștia nu pot să stea așezați prea mult, își mișcă mâinile și picioarele și vorbesc neîntrebați. Copiii aleargă în momentele nepotrivite și nu se concentrează pe sarcinile care trebuie efectuate.
Impulsivitatea
Comportamentul impulsiv, specific persoanelor cu ADHD, se manifestă prin acțiuni care nu sunt conduse de rațiune. De cele mai multe ori, deciziile sunt luate pe moment, „la cald” și au consecințe asupra relațiilor interpersonale.
Când trebuie să apelezi la un specialist în cazul ADHD
Persoanele care se confruntă cu ADHD au nevoie de sprijin medical atunci când simptomele devin tot mai grave și interferează cu calitatea vieții. Este important ca pacienții să beneficieze de un diagnostic exact pentru a ști de ce tip de ADHD suferă. În acest mod, specialistul va indica tratamentul potrivit pentru ca simptomele să fie ameliorate și persoanele, indiferent de vârstă, să ducă o viață normală. Este important să te programezi din timp la medic atunci când observi semne tot mai evidente sau chiar manifestări noi ale afecțiunii.
Diagnosticul pentru ADHD
ADHD este o tulburare destul de dificil de diagnosticat, mai cu seamă în cazul adulților. Cu toate acestea, primele simptome apar de obicei înainte de vârsta de 12 ani, însă este nevoie de mai multe teste și analize pentru diagnosticare:
- examen fizic pentru excluderea altor cauze posibile;
- istoric medical;
- scale de evaluare a ADHD sau teste psihologice.
Tratament pentru ADHD
Scopul tratamentelor pentru ADHD implică metode pentru ameliorarea și ținerea sub control a simptomelor. Chiar dacă afecțiunea nu poate să fie vindecată în totalitate, gestionarea simptomelor este esențială pentru ca pacienții să ducă o viață normală și să se poată integra fără probleme în societate.
Terapie și consiliere specializată
Terapia și consilierea specializată reprezintă metode prin care pacientul care suferă de ADHD primește sprijin pentru a ține sub control simptomele. Scopul acestui tip de tratament este de a ajuta persoanele să învețe mecanisme comportamentale sănătoase.
Tratament medicamentos pentru ADHD
O altă opțiune de tratament recomandată în cazurile de ADHD o reprezintă medicamentele. Acestea reduc simptomele de hiperactivitate, neatenție și impulsivitate la copii și adulți. Dacă tratamentul este întrerupt, simptomele pot să revină, motiv pentru care este important ca planul de tratament să fie făcut de un specialist.
Tratament pentru ADHD bazat pe regim alimentar
Dieta alimentară sănătoasă este esențială în orice situație, nu doar pentru pacienții cu ADHD. Cu toate acestea, există unele recomandări în privința alimentelor care nu ar trebui consumate dacă suferi de această tulburare, cum ar fi cele bogate în zahăr. Specialiștii recomandă un regim alimentar bazat pe vitamine și nutrienți care se găsesc în fructe, legume, dar și un aport corespunzător de grăsimi sănătoase și proteine.
Remedii naturale pentru ADHD
Un stil de viață echilibrat poate ajuta semnificativ în gestionarea simptomelor ADHD-ului. Pacienților li se recomandă efectuarea de sport zilnic, o dietă sănătoasă și evitarea substanțelor care pot agrava simptomele, cum ar fi cofeina, zahărul, alcoolul sau drogurile recreative. În plus, unele suplimente precum ginsengul ajută ameliorarea simptomelor tulburării.
Factorii de risc privind ADHD
Conform unor studii în domeniu, comportamentele riscante din timpul sarcinii pot să conducă la dezvoltarea ADHD-ului în cazul copilului. Fumatul sau consumul de droguri sau alcool atunci când femeia este însărcinată pot afecta fătul și poate să apară tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate. În plus, cercetătorii consideră că genetica, nutriția, precum și problemele sistemului nervos central pot să determine dezvoltarea ADHD-ului. Cu toate acestea, sunt situații în care pacienții cu ADHD nu au fost supuși la factori de risc, însă apar simptomele afecțiunii.
Complicațiile ce pot apărea în cazul ADHD
ADHD (tulburarea cu deficit de atenție și hiperactivitate) poate duce la diverse complicații care afectează viața personală, academică și profesională a unei persoane. Unele dintre complicațiile și provocările comune asociate cu ADHD includ dificultăți de relaționare, performanțe scăzute la școală sau la muncă, stimă de sine scăzută și alte probleme la nivel emoțional.
De asemenea, adolescenții și adulții cu ADHD prezintă un risc mai mare de abuz de substanțe și dependență, deoarece pot recurge la tratamente pentru a-și gestiona simptomele fără să ceară sfatul medicului.
Timp pentru citire:
Articol revizuit de:
Afecțiuni concomitente cu ADHD
Simptomele ADHD-ului pot să apară concomitent cu alte afecțiuni ce interferează cu calitatea vieții. Toate acestea, combinate, conduc la probleme de integrare în societate, dar și la provocări din punct de vedere fizic și emoțional.
Pacienții cu ADHD se pot confrunta cu tulburări de dispoziție precum depresie, anxietate, bipolaritate, iritabilitate, tulburare ciclotimică sau tulburare perturbatoare de dereglare a dispoziției.
De asemenea, o conexiune complexă există între anxietate și ADHD. În foarte multe cazuri, pacienții manifestă simptome comune. Tulburările de anxietate care apar frecvent simultan cu ADHD includ tulburarea de anxietate generalizată (GAD), tulburarea de anxietate socială și tulburarea de panică.
Alte probleme ce pot să apară concomitent cu ADHD includ afecțiunile de natură psihiatrică sau tulburările psihiatrice. Acestea includ tulburările de anxietate, de depresie, tulburarea de conduită, tulburarea bipolară, tulburări din spectrul autist sau tulburări de personalitate.
Nu în ultimul rând, fie că vorbim despre un adult sau despre un copil cu ADHD, dificultățile de învățare reprezintă o reală problemă. Persoanele cu această tulburare prezintă deficit de atenție și probleme de memorie, ceea ce poate să conducă la provocări în evoluția și dezvoltarea profesională.
Pentru identificarea unui tratament cât mai eficient, este esențial ca specialistul să evalueze pacientul în timp util. Așadar, odată ce apar primele simptome de ADHD, medicul trebuie să fie la curent și să primească informațiile necesare. Tratamentul implică de obicei o combinație de terapie, medicamente și terapii comportamentale pentru a aborda nevoile și simptomele specifice ale fiecărei persoane, indiferent de vârstă. Intervenția timpurie și managementul adecvat pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții unui copil sau a unui adult care suferă de ADHD. Chiar dacă afecțiunea nu va dispărea în totalitate, ameliorarea simptomelor ajută la integrarea în societate și la continuarea activităților obișnuite, atât pe plan personal, cât și la nivel profesional sau la școală. Relațiile interpersonale de orice tip pot să fie susținute atunci când tulburarea este gestionată în mod adecvat.
- NIH. Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd#:~:text=Attention%2Ddeficit%2Fhyperactivity%20disorder%20(,interferes%20with%20functioning%20or%20development. Accesat la 17 octombrie 2023.
- Mayo Clinic. Adult attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adult-adhd/symptoms-causes/syc-20350878. Accesat la 17 octombrie 2023.
- Mayo Clinic. Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in children. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/adhd/symptoms-causes/syc-20350889. Accesat la 17 octombrie 2023.
- WebMD. Types of ADHD. https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/types-of-adhd. Accesat la 18 octombrie 2023.
- CDC. What is ADHD?. https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html. Accesat la 18 octombrie 2023.
- HelpGuide.org. ADHD Medications for Children and Adults. https://www.helpguide.org/articles/add-adhd/medication-for-attention-deficit-disorder-adhd.htm. Accesat la 18 octombrie 2023
- WedMD. Natural remedies for ADHD. https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-adhd-natural-remedies. Accesat la 18 octombrie 2023.
- Healthline. Causes of and Risk Factors for ADHD. https://www.healthline.com/health/adhd/causes#genes. Accesat la 18 octombrie 2023.